Volvofabriken i Uddevalla.
Volvofabriken i Uddevalla.

Åmålsföretag ska bygga motorer i Volvofabriken

Volvos nedlagda fabrik i Uddevalla får nytt liv och nya arbetstillfällen. Från och med årsskiftet ska man nämligen tillverka stirlingmotorer där. – Vi är mycket nöjda med affären, säger Anders Koritz, vd på Cleanergy.

ANNONS
|

Som Bohusläningen har avslöjat tidigare har Benders köpt Volvos gamla bilfabrik i Uddevalla. Nu står det klart att ytterligare ett företag flyttar in i fabriken.

Det är Åmålsföretaget Cleanergy som kammat hem en jätteorder från ett av Kinas största energibolag. Landet ska satsa hundratals miljarder kronor på att i stället för att använda kol, som man gör i dag, satsa på solenergi. Och det tänker man göra genom att bland annat bygga en stor solkraftspark. Och där kommer Åmålföretaget in. Man tillverkar nämligen så kallade stirlingmotorer, som ska utgöra grunden för den helt nya solkraftsparken.

Identisk motormontering

Företaget har i dag 40 anställda och har sin fabrik i Åmål. Men eftersom ordern från Kina är stor, behöver man större lokaler. Det var då Volvos numera tomma lokaler kom in bilden.

ANNONS

– Vi tar över Volvos produktionsslingor, som passar utmärkt även för tillverkning av stirlingmotorer. Vi har tittat på de här lokalerna sedan i vintras. Volvos motormonteringsdel är nästan identisk med den som vi har för våra motorer, säger Anders Koritz.

Därför slog företaget till och köpte Volvos utrustning, för en hemlig summa pengar. Dessutom tecknade man ett treårskontrakt för att hyra lokalerna.

Rekryteringsmöjligheter

Redan vid årsskiftet är det meningen att man ska flytta in i de nya lokalerna i Uddevalla.

– Rent logistiskt passar det här oss alldeles utmärkt. Med närhet till hamnar, motorväg och järnväg. Lägg dessutom till den enorma kunskap och fordonsbyggarkomptens som finns i området. Vi kommer att ha fantastiska rekryteringsmöjligheter, siar Anders Koritz.

Hur många anställda det kan bli tal om i den nya lokalen vill Anders Koritz inte avslöja.

– Det beror helt på kapacitet, vilken volym vi har och produktionstakt.

ANNONS