Åtalas för livsfarliga knivhugg på Skogslyckan

Offret för knivattacken fick flera allvarliga inälvsskador efter att ha blivit knivhuggen i bålen. Nu åtalas en man i 20-årsåldern för mordförsöket i mitten av maj.

ANNONS
|

– Det var en som blev knivhuggen. – Är det du som är knivhuggen? – Nej, en polare. – Okej, lever han? – Nej, han är skadad, han håller på att dö!

Så inleddes samtalet till SOS Alarm, vid 12-tiden den 15 maj. Ambulans och polis larmades ut och fann där en allvarligt skadad man, alldeles intill en lekplats vid ett ­bostadsområde på Skogslyckan. Mannen blev först sprejad med pepparsprej och därefter knivhuggen flera gånger, bland annat i bålen. Enligt läkaren var det ”nära att han strök med”. Offret hade allvarliga skador i buken där stora kärl var skadade.

ANNONS

Den knivhuggne mannen har ­senare berättat att han skulle träffa en bekant på Skogslyckan och att när han får syn på personen kommer denna i full fart emot honom.

– Han sprayar mig med pepparspray, en lång stråle. Jag ser ingenting och det gör skitont, jag skriker rakt ut, har han sagt i förhör.

"Jag ser en kniv"

Offret hamnadedärefter på marken men vet inte riktigt vad som händer:

– Jag ser en kniv, en djävla kniv, den går sönder. Plötsligt får jag se att blodet bara forsar från mig. ­Sedan vaknar jag på sjukhuset.

Efter knivattacken låg mannen nedsövd på sjukhus i två dagar innan han väcktes. Han hade fått skador på magsäcken, tolvfinger­tarmen, buksportskörteln och tjocktarmen. Men även sår på ­armarna, bland annat skars en nerv av helt. Totalt ska han ha fått åtta knivhugg. Skadorna var livshotande.

En stor polisinsats sattes in i jakt på gärningsmannen, och både hundpatrull och helikopter användes i sökandet. Samtidigt som ­polisen säkrade spår på brottsplatsen hittades en misstänkt gärningsman i ett bostadshus inte långt därifrån. Cirka två timmar efter knivdådet gick polisen in i bostadshuset och grep den misstänkte, som då hade försetts med handfängsel. Mannen häktades några dagar efter gripandet, och hävdade då att han var oskyldig.

ANNONS

– Jag har inget med detta att göra, sa han under den följande häktningsförhandlingen.

Ändrat sin berättelse

I stället hävdade han att det var en tredje, okänd person inblandad som hade gått till angrepp och knivhuggit offret. Han menade då att han hade räddat mannens liv genom att ringa efter ambulans:

– Skulle jag inte ha ringt ambulansen skulle han varit död nu.

Sedan dess har mannen ändrat sin berättelse. Han nekar fort­farande till anklagelserna om mordförsök, även om han medger omständigheterna.

– Jag kommer ihåg att min tanke var att jag skulle råna honom men det gick för långt, har han sagt i förhör till polisen.

Han ska ha sprejat offret men fick sprej på sig själv och kunde inte se.

– Jag visste att jag hade en kniv i fickan vilket jag alltid har. Jag tog kniven och högg mot honom. Det var inte meningen att det skulle träffa i magen som det gjorde, har han berättat.

30 cannabisplantor

Han har inte velat uppge orsaken till bråket. Offret däremot har i polisförhör sagt att han stämt träff med den misstänkte för att göra upp om pengar som han misstänkte att han blivit bestulen på.

När polisen undersökte den ­bostad där mannen greps hittade man också 30 cannabisplantor. På grund av dessa åtalas mannen också för narkotikabrott. Han ­åtalas också för ringa vapenbrott, på grund av innehav av pepparsprej, samt för ringa narkotikabrott då han vid gripandet var påverkad av narko­tika. Dessa brott har han i polis­förhör erkänt.

ANNONS
ANNONS