Oscar Dahlberg (tv), Emil Molander och Jonas Landberg tycker att det roligaste med fysik är att förstå varför saker är som de är. Här omvandlar de ljusenergi till ström genom att rikta en lampa mot en solcell.
Oscar Dahlberg (tv), Emil Molander och Jonas Landberg tycker att det roligaste med fysik är att förstå varför saker är som de är. Här omvandlar de ljusenergi till ström genom att rikta en lampa mot en solcell.

Östraboelever bäst i Sverige på fysik

Östrabogymnasiet är bäst i Sverige på fysik. Och bäst i hela landet är Emil Molander från Orust. Nu siktar Emil och hans lagkamrater mot fysikolympiaden i Mexico till sommaren.

ANNONS
|

När det gäller fysik har de flesta skolor svårt för att jämföra sig med Östrabogymnasiet i Uddevalla. De senaste åren har skolan skördat framgångar på löpande band. Det här året var inget undantag då skolan för femte gången på tio år tog hem första priset i Wallenbergs fysikpris. I tävlingen läggs de tre bästa individuella resultaten från varje skola ihop. Bäst resultat av de cirka 300 eleverna som deltog hade Emil Molander. Tillsammans med Jonas Landbergs (12:e plats) och Oscar Dahlberg (16:e) tog de hem lagtävlingen.

– Vi har väldigt engagerade lärare som brinner för det här, förklarar Emil Molander.

ANNONS

– Gamla lärare som gått i pension utmanar oss med klurigheter och det finns alltid något att jobba med. I andra skolor sitter de mest och räknar men vi gör fler experiment så att vi förstår vad det är vi håller på med.

Emil Molander och Jonas Landberg går nu vidare till Sverigefinalen i Umeå i slutet av april. I finalen gör eleverna med de 15 bästa individuella resultaten upp om fem platser i fysikolympiaden som avgörs i Mexico i sommar.

Kina favoriter – Det hade inte varit så kul att åka själv. Men jag hoppas att både jag och Jonas lyckas ta oss dit, säger Emil Molander.

I Mexico har de dock ingen större chans att vinna enligt läraren Fredrik Olsson.

– Nej. Där kommer Kina att vinna. I Kina tränas eleverna inför det här sedan barnsben och deras lärare får en årslön om de vinner. Östrabo är ett allmänt gymnasium som är öppet för alla. Det är viktigt för oss att eleverna inte känner någon press utan att de få mogna i sin egen takt så det tycker det är kul med det vi håller på med.

ANNONS