Översvämning: Bastiongatan avstängd

Nu har Bastiongatan spärrats av för trafik. Vägen är översvämmad.

ANNONS
|

- Nu är det inte risk längre för översvämning, nu är det översvämning, konstaterar Marco Viita, Uddevalla kommun.

Avspärrningarna ställdes ut efter lunch på torsdagen. Bastiongatan är översvämmad mellan STC:s lokaler och förbi hamnens parkering, beskriver Marco Viita.

Riktigt hur djupt vattnet är vet han inte, men han berättar att han tidigare såg bilister som trotsade vattnet och då gick det gott och väl upp över bilarnas hjulhus.

- Som djupast är det i svängen, säger han.

Bäveån har stigit så att den nu är en meter över normalnivå. Områden som Riversideängen är vattendränkta.

Någon prognos på hur länge Bastiongatan är avstängd har inte Marco Viita, men säger att man nu väntar på att vinden ska sluta pressa på vattnet.

ANNONS

- De har väl sagt att vinden kommer att avta och vända framåt kvällen. Sedan vet man inte hur lång tid det tar för vattnet att sjunka undan.

Det är inteaktuellt att stänga av ytterligare gator, enligt Marco Viita på torsdagseftermiddagen.

Meteorolog Christoffer Hallgren på vädertjänsten Foreca konstaterar att översvämningarna är efterdyningar av den hårda blåsten framför allt under onsdagen men även torsdagens kraftiga vindar.

– Det har ju gått ut varningar från SMHI om höga vattenstånd på Skagerrak och Kattegatt, det ligger mellan 90 och 110 centimeter högre.

Men under torsdagskvällen skavattnet sjunka till mer normala nivåer.

Under fredagen väntas övervägande klart väder, med sol och enstaka plusgrader som på sena eftermiddagen sjunker under nollan.

– Vinden har avtagit och det blir mestadels svaga till måttliga vindar, säger Christoffer Hallgren.

ANNONS