Ut i terrängen. Mannen körde ut på en åker men minns inte själva avåkningen. Han hävdar att han drack stora mängder mäsk efter körningen och hade 1,86 promille i blodet.
Ut i terrängen. Mannen körde ut på en åker men minns inte själva avåkningen. Han hävdar att han drack stora mängder mäsk efter körningen och hade 1,86 promille i blodet.

1,86 promille i blodet – ej grovt rattfylleri

Den 23-årige mannen hade 1,86 promille alkoholhalt i blodet. Han hävdade att han druckit över en liter mäsk efter att han körde ut på en åker. Tingsrätten kan inte utesluta eftersupning och anser därmed inte att rattfylleriet är grovt.

ANNONS
|

Händelsen skedde på länsväg 174 vid Bryggekrysset, Bovallstrand, i Sotenäs kommun den 22 juli förra året.

Mannen hävdar att han inte minns att han åkte av vägen. Däremot har han en bild av ett rådjur framför bilen vilket han menar är en högst troligt orsak till avåkningen. Han vaknade till när han körde på åkern och att färden tog stopp vid en gärdesgård.

Han var då så chockad att han drack mäsk från PET-flaskor i bilen, över 1,5 liter. I ambulansen hade han tidigare lämnat uppgifter om att han druckit 60-80 centiliter whisky, men detta menar han var uppgifter som var lämnade i chock.

ANNONS

LÄS MER: Urinprov hade underlättat för rätten

Ett kvinnligt vittne såg hur bilen for av vägen. Kvinnan åkte dit och pratade med mannen som tagit sig ur bilen. Hon tyckte att han såg påverkad ut och hade rödsprängda ögon. Hon åkte sedan och hämtade vatten till mannen. Hon såg inte att mannen hade druckit någonting när hon var på platsen.

Rättsmedicinalverket utesluter eftersupning i de mängder som mannen hävdat eftersom den mängden skulle motsvara 10-13 promille alkoholhalt i blodet. Däremot kan man inte helt utesluta eftersupning.

Tingsrätten menar att man inte helt kan utesluta att avåkningen orsakades av ett rådjur även om det ligger nära till hands att tro att den orsakats av att mannen somnat eller varit alkoholpåverkad.

Att mannen skulle dricka direkt efter olyckan för att döva känslan av panik menar man framstår som helt osannolik. Man anser också att det är än mer osannolikt att han efteråt skulle dricka sig berusad när han inte kunde ta sig från platsen utan hjälp.

Tingsrätten bedömer det som helt uteslutet att mannen druckit all alkohol efter olyckan på den korta tid som han var ensam på platsen. Men samtidigt kan man inte helt utesluta all eftersupning. Man menar att mannen kan ha skäl att dricka för att dölja att han var berusad när han körde. Dessutom fanns det tillfälle för mannen att dricka innan räddningstjänsten kom till platsen.

ANNONS

”Detta är inte ett troligt scenario, men det går inte heller att utesluta,” skriver tingsrätten i sin dom.

Trots att man har svårt att se att mannen skulle fördubblat alkoholmängden i blodet via eftersupningen väljer man ändå att döma mannen till rattfylleri av normalgraden. Gränsen för grovt rattfylleri går vid en promille.

Det är ännu inte klart om domen kommer att överklagas.

ANNONS