Foto: Lasse Edwartz
Foto: Lasse Edwartz

15-åringar åtalas efter skolexplosion

Tre pojkar som misstänks ligga bakom explosionen på Norgårdenskolan i januari åtalas nu. Genom explosionen har de framkallat fara för annans liv, menar åklagaren.

ANNONS
|

Tre pojkar, 15 år och precis straffmyndiga, åtalas för grov allmänfarlig vårdslöshet. Åklagaren menar att de tillsammans och i samförstånd har vållat en explosion som inneburit fara för annans liv eller hälsa.

Det var vid halv niotiden på förmiddagen, den 11 januari, som en form av smällare detonerade på skolgården. Explosionen var så kraftig att en täckplåt, cirka 150 centimeter lång, slets bort och flög iväg ett tiotal meter. Vittnen har berättat hur de kände en tryckvåg och att elen slocknade. Ingen skadades dock i samband med explosionen.

Händelsen togs på stort allvar av skolan. Polis tillkallades och en brottsutredning inleddes. De nu misstänkta pojkarna kunde snabbt ringas in. En av dem har medgett att han har haft med sig smällaren till skolan, det var en smällare som var köpt utomlands och som var kvar från nyår. Men han förnekar skadegörelse eftersom det aldrig var hans mening att skador skulle uppstå.

ANNONS

– Jag hade med den till skolan för att använda den med kompisarna. Jag gav smällaren till mina kompisar och de tände på. Då smällde plåten. Det var det som hände, sa han i förhöret.

Polisen undrar vad pojken hade för tankar om de konsekvenser som tilltaget hade kunnat få. – Jag hade inte räknat med att plåten skulle lossna. Smällaren låter mycket och jag trodde inte att det skulle vara sådant tryck i den som det var.

De båda andra misstänkta förnekar brott. De har i förhör berättat att de trodde att det var en fyrverkeripjäs som sprutade gnistor.

ANNONS