Bästa semlan "krämig och lagom söt"

Än en gång har Bohusläningen testat årets semlor. I bildspelet här ovan kan ni se resultatet och varför Centralens konditori tog hem förstaplatsen.

ANNONS
|

Så här gjorde vi:En testpanel på åtta personer fick tio halva semlor att provsmaka. Semlorna serverades anonyma på tallrikar numrerade 1-10, med vatten att dricka till.

Halva panelen provsmakade semlorna i ordningen 1–10 och den andra hälften från 10-1. De bedömde varje semla och gav betyg från 1 till 5. Betygen lades ihop till en poängsumma för varje semla.

28 februariär det fettisdag och semlans dag och då äter svenskarna cirka fem miljoner semlor. Enligt traditionen är fettisdagen den tisdag som kommer efter fastlagssöndagen. Fastlagssöndagen inleder fastlagen som är de tre dagar som föregår fastan som varar i 40 dagar fram till påsk.

Semmelhistoria

Semla kommer från latinets simila och betyder vetemjöl av finaste slag.

1500-talet. Hålet i semlan införs. Hungriga munkar gömde fläskbitar i bröd under fastan och skapade en medeltida semla.

1700-talet. Mandeln blir allt vanligare. Den stöts och mals och blandas med grädde och semlans inkråm.

1850-talet. Mandelmassan börjar användas i semlan.

1890-talet. Semlan får den form som den har än idag.

1930-talet. Det blir vanligt med vispad grädde i semlan.

1950-talet. Polisen i Malmö anmäler en bagare till Jordbruksverket för att han har bakat och sålt semlor före fettisdagen.

1960-talet. Så länge var det förbjudet att sälja semlor på andra dagar än tisdagar.

Svenske kungen Adolf Fredrik (1710-1771) åt ihjäl sig på semlor. Eller så här var det: Efter att ha ätit en femrättersmåltid med böckling, rysk kaviar, hummer. surkål och kött med rovor samt champagne, avslutade han med en semla i varm mjölk, så kallad hetvägg. En stund senare blev han dålig och avled.

Skalden Johan Gabriel Oxenstierna blev så upprörd att han ville förbjuda fettisdagen och skrev att han ville "se hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige sedan den begått ett kungamord". Så blev det inte och man tror att den egentliga dödsorsaken var ett misskött magsår.

Semmelwraps lanserades av Tössebageriet i Stockholm 2015 och är en av alla varianter på en semla. Andra är vinsemla, prinsessemla, chokladsemla, muffla, semmelburgare, marängsvissemla och räksemla.

Hemlan är en semmelbulle där mandelmassa och grädde sprutas in så att den ser ut som en slät bulle. Togs fram av Wienercaféet i Stockholm 2015.

Temlan ingår i den läspande privatdetektiven Ture Sventons dagliga kost, i böckerna författade av Åke Holmberg. Han köper dem på Rotas konditori i Stockholm och förvarar dem självklart i en temmelburk. ”Ingenting är så uppfriskande, när man har mycket att göra, som en god, välgräddad, fylld temla”, är hans åsikt.

Finland och Estland har semlor som liknar de i Sverige. Finland har också en variant där mandelmassan ersätts med sylt, oftast hallonsylt. I Danmark och Norge äts semlor med sylt eller vaniljkräm istället för mandelmassa. Källa: Wikipedia.

ANNONS