Bar på dynamit och laddat gevär – döms

Den 30-åriga mannen bar ett avkapat kulgevär i innerfickan. I hans väska hittades också sprängmedel och sprängkapslar. Nu döms mannen för bland annat grovt vapenbrott till fängelse.

ANNONS
|

Det var i Ljungskile den 30 december som mannen blev påkommen vid en bil som stod parkerad vid Åh stiftsgård. 30-åringen hade också med sig en väska.

Polisen visiterade 30-åringen och fann ett avkapat halvautomatiskt kulgevär i hans jacka. Geväret var laddat med flera patroner i magasinet. I hans väska hittade polisen cirka 500 gram dynamitsprängämne och tre elsprängkapslar.

Polisen hittade också amfetamin hos mannen.

Mannen hävdar att han hittade geväret och väskan i en skog dagen dessförinnan och att han tänkte lämna in den till polisen. Han menar att geväret först låg i väskan men att han tog geväret innanför jackan för att ingen skulle se den. Eftersom han inte har något fast boende bar han med sig väskan hela tiden.

ANNONS

30-åringen erkänner att han var narkotikapåverkad och att han hade amfetamin på sig.

Tingsrätten anser att mannens uppgifter är så osannolika att de kan lämnas utan avseende, bland annat då mannen inte talade om att han hade föremålen utan att de hittades först vid visitation. Man konstaterar också att mannen inte lämnat några ytterligare upplysningar om var och på vilket sätt mannen hittade föremålen.

Därför döms mannen för narkotikabrott, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till ett år och fyra månaders fängelse.

ANNONS