Bil spydde rök – polis ryckte ut

Med ett stort rökmoln efter sig kom bilen körande på Östergatan men körde av mot Margretegärdeparken. Där lyckades bilisten kollra bort polisen innan han försvann i ett stort rökmoln som dessutom stank.
– Det rök så mycket att jag knappt hittade dörren, säger ägaren Håkan Persson.

ANNONS
|

Det var vid 13.30-tiden som en och annan trafikant inte kunde undgå att uppmärksamma en större bil som kom körande på Östergatan i Uddevalla.

Runt och omkring bilen låg ett tjockt moln av illaluktande rök. Röken kom från avgassystemet men det var högst oklart vad det kan handla om.

Polis larmades

Stefan Lång är jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Uddevalla. Han såg visserligen inte rökmolnet bort till polishuset. Men han tog emot larmsamtal om bilen.

– Vi larmade ut en patrull direkt, säger Stefan Lång.

Bilen med rökmolnet körde av från Östergatan och in till Margretegärdeparken, där polisen också kom körande.

ANNONS

Bilisten stannade dock inte kvar utan körde helt sonika vidare, med sitt stora stinkande rökmoln efter sig.

– Det ska ju ha kommit en väldig massa rök från den här bilen. Vi vill naturligtvis veta vad det är som är fel och ska försöka ta reda på det, säger Stefan Lång.

"Svarade inte ens på gasen"

Och nu kan Bohusläningen avslöja vad som orsakade det gigantiska rökmolnet. Håkan Perssons bil är en dieselbil. Och just idag så slammade partikelfiltret igen och blev helt tätt.

– Bilen svarade inte ens på gasen, jag fick köra på tomgång. Och jag skulle bara till jobbet på bland annat Sinclairskolan och hämta en sak jag glömt. Och så blev det så här, säger Håkan Persson.

När han hämtat det han skulle satte han sig återigen i bilen och även den här gången uppstod gigantiska rökmoln.

Följde rökspåret

Han körde till en liten verkstad som Östraboskolan har. Knappt hann han komma dit, innan polisen stod utanför.

– De hade tydligen följt efter rökspåren. Det är klart jag inser att det var en trafikfara, men vad skulle jag göra? Bilen gick ju sönder, säger Håkan Persson som nu tänker laga den själv.

– Jag har aldrig varit med om att jag lagt ett sådant rökmoln i en bil, jo förresten. Jag hade en lastbil där turbon skar, då blev det en rökbomb utan dess like, säger Håkan Persson.

ANNONS
ANNONS