Björklund om Alliansen: Prat om splittring överdrivet

Pratet om splittring i alliansen, efter moderaternas utspel om sverigedemokraterna, är överdrivet, anser Jan Björklund (L). Men fortfarande kvarstår frågan vad som händer om alliansen förlorar nästa val.

ANNONS
|

Efter att moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra för två veckor sedan gick ut med att partiet ska anta ett nytt förhållningssätt gentemot sverigedemokraterna, där det hädanefter ska gå bra att förhandla med SD i enskilda frågor, har det borgerliga allianssamarbetet skakats om i dess grundvalar.

Från Centerpartiet kom ett ultimatum till moderaterna om att välja alliansen eller SD – vilket man sedan backade ifrån – och liberalernas partiledare Jan Björklund kallade i en intervju med DN moderatledarens ställningstagande för "ett olyckligt utspel".

Men när Bohusläningen träffar honom under en partikonferens på Bohusgården i Uddevalla, vill han tona ner talet om en kris i Allianssamarbetet.

ANNONS

– Snacket om splittring är väldigt överdrivet, vi fyra är väldigt överens om att vi vill bilda regering. Och det gör vi om vi blir större än de rödgröna partierna.

Exakt vilken typ av samarbete Moderaterna kan tänka sig med Sverigedemokraterna har dock inte varit helt tydligt. Inte heller Jan Björklund har den saken klar för sig, och han har tidigare önskat att Moderaterna ska bidra med lite större klarhet i frågan.

Har du fått det nu?

– Nja, något har de väl preciserat sig. Jag tror det kommer utkristallisera sig hur det fungerar i verkligheten. Det är väl en sak att man utbyter information om varandras ståndpunkter, det gör vi ju egentligen allihop i riksdagen. Det vi från Liberalernas sida inte tänker göra det är att förhandla med SD, det vill säga att man själv förändrar sina egna åsikter på grund av att man ska förhandla med någon annan.

Den stora frågan är dock vad som händer om alliansen inte vinner valet om ett och ett halvt år. Om mandatfördelningen blir liknande den som är i dag, där de rödgröna partierna är större än alliansen men fortfarande saknar majoritet, kommer SD fortsatt att åtnjuta en vågmästarställning.

– Där har vi olika syn. Men min syn är att vi även då bör hålla samman Alliansen, och vi bör snarare söka samarbete över blockgränsen än med Sverigedemokraterna, säger Jan Björklund.

ANNONS

Både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet betraktar Jan Björklund som extremistpartier, SD på grund av rötterna i nynazismen och vänstern på grund av deras kommunistiska förflutna – arv som inget av partierna helt gjort upp med, anser han.

– Det är extremistpartier, och politiken i Sverige bör utformas mer i mittfältet, så vi kan undvika den här polariseringen som håller på att ske.

Men vad som händer om Alliansen eventuellt förlorar valet, det få vi se då eller?

– Ja, men vi planerar inte för att förlora valet, vi planerar för att vinna valet.

LÄS MER:

ANNONS