Terje Skaarnes driver företaget som är störst i Sverige på minireningsverk.
Terje Skaarnes driver företaget som är störst i Sverige på minireningsverk.

Boende vann tvist om minireningsverk

Kommunen avslog begäran om att få installera minireningsverk. Men mark- och miljödomstolen ger kommunen bakläxa

ANNONS
|

Domstolen upphäver såväl länsstyrelsens, som samhällsbyggnadsnämndens beslut. Det är två personer på Bokenäset som ansökte om att få installera ett minireningsverk på sina fastigheter. Nej, sa samhällsbyggnadsnämnden, varpå ärendet överklagades till länsstyrelsen som gick på kommunens linje.

Men nu har nästa instans sagt sitt. Kommunen kan inte tvinga på de boende en sluten tank. I dag har de boende en trekammarbrunn och en markbädd och utsläpp till en kulvert som efter 300 meter mynnar ut i ett dike. Anläggningen uppfyller inte miljö- eller hälsoskyddskraven.

–Vi har fått rätt i domstol många gånger, i Uddevalla kör man den hårdnackade linjen, det är bara sluten tank som gäller. Om den boende vill ha en annan teknik och det är en anläggning som uppfyller kraven, och dessutom är billigare, varför ska man inte få det? Sedan finns det förstås vissa ställen där en sluten tank blir billigast, och då ska man välja det, säger Terje Skaarnes på Bra Miljöteknik som är ombud för de boende.

ANNONS

I domskälen konstaterar domstolen att den sökta anläggningen uppfyller hög skyddsnivå enligt Havs- och vattenmyndighetens allmänna råd. Man konstaterar också att kommunens system med kretsloppsanpassad avloppshantering ligger väl i linje med miljöbalkens syfte.

Dock måste kostnaden för att anpassa fastigheter till ett sådant system vägas mot miljönyttan. "Domstolen finner därvid att kostnaderna i förevarande fall framstår som oskäliga".

–Jag anser inte att kommunen är teknikneutral. I Tanum har man ändrat sin policy och tagit bort kretsloppskravet. Om man ser det rent ekonomiska så säg att 4 000 fastighetsägare ska tvingas på en anläggning som är 100 000 dyrare, så blir det en fördyring med närmare en halv miljard som kunde användas till mycket andra miljöförbättrande orsaker, säger Terje Skaarnes.

ANNONS