En av ungdomarna som tillverkade en klocka på Internetdagarna.
En av ungdomarna som tillverkade en klocka på Internetdagarna.

"Bomber" på väg till USA – hamnade i Uddevalla

Fem paket med hemmagjorda klockor skapade av ungdomar skickades som gåva till USA. Men i tullen tog det stopp och där skickades paketen istället till – Uddevalla.

ANNONS
|

Ingen vet varför och nu har polisen startat en utredning, trots att den riktiga avsändaren hört av sig.

Allting startade med den amerikanske skoleleven Ahmed Mohamed som tog med sig en hemmagjord digital klocka till skolan i USA. Men när lärarna fick se den slog de larm och polisen kom dit. Man misstänkte att pojken gjort en bomb och grep honom. Efter missförståndet blev pojken till slut inbjuden av Barack Obama till Vita huset.

För att hylla pojken fick flera 14-åringar i uppdrag att bygga liknande skapelser, klockor gjorda av kretskort, kablar och lysdioder, inför Internetdagarna i Stockholm i november förra året. Skapelserna var tänkta som gåvor till flera talare på mässan.

ANNONS

Som DN.se var först att rapportera om skulle klockorna sedan skickas separat till talarnas hemländer. Men i tullen tog det stopp och man skickade tillbaka klockorna – till en avdelning hos Uddevalla kommun.

Kommunens säkerhetsansvarige Björn Segelod blev inkopplad.

– Det var under samma period som det var mycket skriverier om bomber och bombhot. När paketen öppnades var det flera sladdar som stack ut och där fanns digitala siffervisare. De låg i trasiga glasmontrar. Det blev en ganska uppjagad stämning.

Men han såg ganska snart att det inte rörde sig om några bomber. Hur paketen hamnade i Uddevalla har han ingen aning om.

– Av någon anledning hade någon skrivit Uddevalla som avsändare.

Rikard Dahlstrand, en av arrangörerna på Interdagarna och han som skickade iväg paketen, kan inte heller förstå hur paketen hamnade där.

– När vi skickade paketen från vårt kontor gjorde vi som man ska göra med tulldeklaration och innehållsförteckning. Att någon här skulle skriva Uddevalla som avsändare har jag mycket svårt att tro. Jag misstänker att det blivit strul hos posten.

Han hörde senare av sig till Björn Segelod.

– Men i stället för att skicka tillbaka klockorna överlämnade han dem till polisen trots att det inte var något farligt.

ANNONS

Björn Segelod menar att han bara var försiktig.

– Jag visste inte vem Rikard Dahlstrand var och dessutom kände sig personalen hotad av paketen. Därför skickade jag paketen till polisen. Om det hade hänt i dag vet jag inte om jag gjort på samma sätt.

Gruppchef Anders Ragnesten på Uddevallapolisen bekräftar att man fick paketen i våras. Efter att tekniker undersökt godset förstod man tidigt att det inte var något farligt material. För att ta något i beslag behövs en polisanmälan vilket då upprättades och i samband med den startades också en polisutredning som ännu pågår, sex månader efteråt.

Vad är rubriceringen?

– Det kommer jag inte ihåg just nu. Men det rör sig i så fall om ett försumbart brott. Prognosen är att det nog inte blir något av utredningen.

Vad finns det att utreda?

– Vi har några förhör kvar att hålla.

Hur kommer det sig att det tagit så lång tid?

– Vi har många ärenden att hantera och vissa ärenden går före andra, säger Anders Ragnesten som tror att avsändaren snart kan få tillbaka paketen.

Rikard Dahlstrand har väntat i över ett halvår på att få tillbaka paketen. Han har även pratat med Anders Ragnesten men ännu inte blivit hörsammad.

ANNONS

– Det är tråkigt att talarna ännu inte fått sina gåvor och det är tråkigt för barnen som byggde klockorna.

När han får tillbaka paketen ska han försöka skicka iväg dem igen.

– Vi får väl hitta ett sätt att få iväg dem med en detaljerad beskrivning. Jag vill helst inte att det händer samma sak igen.

ANNONS