Brännskadad man häktad för mordbranden

Mannen i 30-årsåldern anmälde sig själv efter lördagens villabrand på Hässleröd. På fredagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

ANNONS
|

Med brännskador i ansiktet och bandagerade händer äntrade mannen, som är i 30-årsåldern och skriven i Uddevalla,häktningsförhandlingen tillsammans med sin försvarare Michael Hansson några minuter efter utsatt tid på fredagsförmiddagen.

– Min klient erkänner att han tänt eld på huset, men häktningsyrkandet bestrids, sade Michael Hansson innan förhandlingen fortsatte bakom stängda dörrar, med motiveringen att mannen inte hade för avsikt att döda.

20 minuter senare meddelade tingsrätten sitt beslut att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Han tog samlat emot beskedetoch nickade artigt när rådmannen delgav honom beslutet.

Rätten finner inte att häktningsskäl saknas, eftersom minimistraffet för mordbrand är två års fängelse. Dessutom bedömer man att risken finns att mannen, genom att vara på fri fot, påverkar utredningen.

ANNONS

– Jag vill inte gå in på de exakta omständigheterna hur det har gått till. Han har redogjort för det i förhör men jag vill inte gå ut med det. Vi ska hålla ytterligare förhör och invänta resultaten från den tekniska undersökningen, säger åklagaren Caroline Fransson efter förhandlingen.

Vad har han för koppling till villaägarna?

– Jag kan säga att det finns en slags relation. Mer vill jag inte kommentera.

Fransson medger att mannens tydliga brännskador har påverkan på utredningen.

– Nu har han ju erkänt, vilket har klargjorts. Men det är klart att det tydliggör hans erkännande ännu mer. Men det är viktigt att han nu har kommit under läkarvård. Han kommer få den vård han behöver i häktet, säger hon.

Mannens försvarare Michael Hansson vill inte svara på några frågor i nuläget.

– Jag får passa på alla frågor om det här fallet, säger han.

Det var vid 04-tiden på lördagsmorgonen som räddningstjänsten fick rycka ut till en villa på Hässleröd som stod i lågor. Väl på plats kunde man konstatera att det inte var värt att rädda huset.

– Eftersom den var helt övertänd när vi kom fram blev mitt beslut att inte göra något åt den utan låta villan brinna ner och istället inriktade vi oss på att begränsa elden och skydda ett närliggande garage och två bilar. Vi klarade det istället, sade styrkeledare Anders Gustavsson på räddningstjänsten i Uddevalla.

ANNONS

I tisdags gick mannen till polisen och berättade att han hade uppgifter att lämna om branden. Han anhölls efter förhör.

I huset bodde en barnfamilj som var bortrest när händelsen inträffade och ingen kom till skada.

ANNONS