Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Trippelmordet Mark och Martin Saliba
Mark och Martin Saliba dömda för trippelmordet

Bröderna ringades in timmar efter morden

Redan några timmar efter att tre kroppar hittats ihjälskjutna i Uddevalla hade polisen ringat in bröderna Mark och Martin Saliba som trippelmördare. För första gången berättar kriminalpolisen Sten-Rune Timmersjö om delar av trippelmordsutredningen som aldrig tidigare sett offentlighetens ljus.

– Jag har inte hunnit fundera så mycket på årsdagen, förrän i dag faktiskt. Nu när HD inte gav lillebror Martin Saliba prövningstillstånd och livstidsomen står fast. Nu är det slut. Äntligen får vi kvitto på det jobb som vi är nöjda med, summerar Timmersjö.

Fyra dagar innan årsdagen av trippelmordet, i torsdags, gav Högsta domstolen beskedet att neka Martin Saliba prövningstillstånd. Hans livstidsdom står därmed fast.

Martin Saliba är dock internationellt efterlyst, eftersom han försvann innan hovrätten gav honom livstid.

– Jag ligger faktiskt inte sömnlös över det där, även om det känns som enda smolket i bägaren. En människa kan inte vara på rymmen hur länge som helst, ingen gömmer en efterlyst brottsling gratis Det kostar massor med pengar. Jag är övertygad om att han snart är tillbaka i Sverige igen, säger Sten-Rune Timmersjö.

Fast jag fattar inte en sak. Polis som jobbar med att fånga in efterlysta jagar Martin Saliba. Ni säger att ni vet var han är, men vill ändå ha tips om någon ser honom. Varför hämtar ni inte bara in honom?

– Jag kan faktiskt inte, tyvärr, kommentera det. Fast-gruppen har hand om det. Jag får uppdatering från dem en gång i veckan och kan inte berätta om det, säger Sten-RuneTimmersjö.

Äldre brodern, Mark Saliba, som fick livstid redan i tingsrätten där den yngre brodern frikändes, bestämde sig tidigare för att inte överklaga hovrättens livstidsdom.

Mark Saliba ska i dagarna transporteras från häktet i Uddevalla, där han suttit inlåst sedan dagen efter trippelmordet, till det så kallade riksintaget vid den slutna klass 1-anstalten i Kumla.

– Där gör man en utredning och prövning om var han ska avtjäna sitt straff, förklarar Timmersjö.

Är man livstidsdömd hamnar man på en av landets sju så kallade klass 1-anstalter. Troligast är att han och hans bror hamnar vid en av de tre svenska klass 1-anstalter som också har så kallade säkerhetsavdelningar och klarar intagna som är särskilt rymningsbenägna. Därför är det sannolikt att de får avtjäna sina straff i Kumla, Hall eller Saltvik i Norrland. Dessutom väntar trots allt en friare tillvaro även om man avtjänar straffet på ett fängelse med säkerhetsavdelning. På fängelset kan man röra sig utanför sitt rums gränser dagtid. I häkte har man utgång en timme per dag.

– Det är skönt att få ett avslut. Du vet, det ena mordoffret föll rakt bakåt på rygg när han sköts. Han låg död med sin mobiltelefon i handen. När tekniker hade säkrat dna-spår tömde vi telefonen på information. Då insåg vi ganska snabbt vem som var gärningsmän. Vi satte in span på bröderna Saliba inom ett halvt dygn.

Sten-Rune suckar. Han berättar att bröderna Saliba under hela den dagen och dagen efter, precis innan de greps, levde sina liv som vanligt. Träffade vänner, pekade ut tänkbara mördare, sörjde de döda på sociala medier och till och med lade ut villospår.

– Man är väldigt iskall som person när man kan göra så. Väldigt kall.

Är båda bröderna lika skyldiga?

– Ja. Jag håller inte alls med Leif GW Persson och rekonstruktionen i Veckans brott. Där pekas den äldre brodern ut som ensam gärningsman. Det har vi aldrig trott på.

Claes Östlund är Martin Salibas advokat. Martin Saliba dök aldrig upp i hovrätten inför den sista förhandlingsdagen. Istället blev han internationellt efterlyst och söks över hela världen, eftersom hovrätten först beslutade att Martin Saliba skulle häktas när sista förhandlingsdagen var över. När domen avkunnades stod det fast att även den yngre brodern, Martin Saliba, ansågs vara skyldig till trippelmord och dömdes även han till livstids fängelse .

Tror du att Martin Saliba tänker komma tillbaka till Sverige frivilligt för att avtjäna sitt straff?

– Jag har ingen uppfattning om det. Men det kan inte vara lätt att vara svensk och uppvuxen här, med hela sitt liv i Sverige och nu hålla sig undan utan pengar eller vardag. Bara för att han stack bevisar det inte att han är skyldig.

Enligt Claes Östland har han trots samtal med Martin Saliba, aldrig frågat var han gömmer sig. Polisen har inte heller ställt frågan.

– De kan ställa frågan men jag har ingen skyldighet att svara. Jag har dessutom absolut sekretess gentemot min klient och får inte säga det.

MEST LÄST