Bygger solcellsbil - ska korsa Australien

Tänk dig att korsa varma Australien i bil. Vi talar inte om i vilken bil som helst utan i en som drivs helt med solens energi.

ANNONS
|

I oktober hålls tävlingen där studentlag från hela världen deltar med bilar som byggts och drivs helt på solenergi - World Solar Challenge. Bridgestone World Solar Challenge.

För tredje gången är ett studentteam på runt 20 personer från Jönköping med i tävlingen där de bygger bilen helt själva.

Julia Gunnarson från Ljungskile och Hanna Steinum från Uddevalla är båda ingenjörsstudenter och har sedan ett halvår tillbaka jobbat hårt med bilen som fyndigt nog kallas Solveig.

– Jag har alltid varit intresserad av bilar och med det här projektet blir det väldigt "hands on". Vi lär oss genom att jobba precis som vi hade gjort i arbetslivet, säger Julia Gunnarson som varit med och byggt bilen. Den får max bestå av fyra kvadratmeter solpaneler.

ANNONS

Hanna Steinum är en teamleader och jobbar med logistik och sponsorer bland annat. – Vi är ju som ett företag och vi har hand om alla delar runt projektet. Vi har fått jobba med mycket problemlösning och har själva kontakten med alla sponsorer, berättar hon.

40 grader varmt

Loppet kommer att gå på vanliga vägar med annan biltrafik. Eftersom solenergi är bränslet körs bilarna mellan 08:00 och 17:00. På natten campar studenterna i bushen. Målet är att korsa Australien på kortast möjliga tid. En följebil kommer att finnas. Men i bilen Solveig är det trångt och varmt - det kan bli mellan 40 och 50 grader. Julia Gunnarson är en av dem som kan komma att vara en av förarna. Vikt, längd och förmåga att klara av körningen avgör vilka som blir förare.

– Man måste vara mentalt stark och jag har psyket för det. Det här är en chans i livet och jag tänker att det kommer vara värt mödan, säger hon.

Bilen flög av

Tidigare år när Jönköpingsstudenter varit med i tävlingen har resultatet varit varierat. Ett år flög bilen av vägen eftersom den var för lätt. Förra gången kom bilen, Solbritt, på en 15:e plats. I år siktar de på en topplacering för Solveig.

ANNONS

– Vi har tittat på hur de bilarna byggts och pratat med tidigare studenter för att kunna göra en ännu bättre bil, säger Julia Gunnarson.

Oavsett hur det går säger studenterna från Bohuslän att de lärt sig massor.

– Klimatförändringar och hållbarhet är en stor del av utbildningen och innovativa grejer som det här kan jag tänka mig med att jobba med i framtiden, säger Hanna Steinum.

– Snacka om att tänja gränserna och testa vad man är kapabel till, säger Julia Gunnarson.

ANNONS