Byggjobbare saknas men ungas intresse är svalt

Trots strålande framtidsutsikter är inte byggjobb ungdomarnas drömyrke. Byggföretagen lider brist på arbetskraft och försöker locka fler unga till gymnasiernas byggprogram.

ANNONS
|

Antalet elever som går ut gymnasieskolornas byggprogram svarar inte alls upp mot behovet. Byggsektorn har passerat hälso- och sjukvård som den bransch där det är allra lättast att få jobb.

Behovet av bostäder och infrastruktur driver på högkonjunkturen.

– Nästan alla elever har jobb efter avslutad utbildning. Arbetslösheten efter byggprogrammet är nu historiskt låg med 2,8 procent, säger Pernilla Irewährn, arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier, som tillsammans med fackförbunden arrangerade en konferens på Bohusgården i Uddevalla.

175 bygglärare från hela regionen kom för att bli inspirerade.

För den som vill ha jobb efter gymnasiet är det en god idé att gå yrkesprogrammet med inriktning mot bygg- och anläggning. Ändå är det allt för få som gör det. Studieplatserna i Uddevalla fylls nätt och jämnt.

ANNONS

Yrkesprogrammen måste göras mer populära menade flera av deltagarna.

Alexander Johansson, Östrabogymnasiet i Uddevalla, en av bygglärarna på konferensen, menar att utbildningarna kan marknadsföra sig bättre.

– Vi är till exempel med i ett projekt för yrkestävlingar som startar till våren.

Gamla fördomar mot byggarbete håller också på att försvinna menar han. Det är inte så tungt och smutsigt som många tror.

– Ett 20-tal tjejer sökte in till våra 85 platser i år. Det är fler än tidigare.

Bristen på arbetskraft hämmar utvecklingen

Pernilla Irewährn tror också att branschen är bättre än sitt rykte och kan göras mer attraktiv. Hon ser bygglärarna som yrkets ambassadörer.

– Det är högre teknisk nivå nu, som kräver kunnande och mindre fysiskt arbete. Byggjobbet är roligt och inte så stillasittande som många andra. Man slipper stress över att man inte rör på sig tillräckligt.

Trots många fördelar med yrket hämmar bristen på arbetskraft utvecklingen i företagen. I hela landet behövs 47000 byggarbetare, enligt branschens företrädare.

Det är särskilt i storstäderna som studieplatserna är svåra att fylla. Ungdomarna har många valmöjligheter där.

– Det är mycket som lockar. Jobb är inte det viktigaste för unga idag, menar Christer Niklasson, arbetsförmedlingen bygg.

Många bestämmer sig sent i livet för vad de vill jobba med. I stället är upplevelser i fokus och Christer Niklasson tror att byggbranschen inte är tillräckligt synlig i mediabruset.

ANNONS

I mindre städer och på landsbygden är byggutbildningarna populärare. Alexander Johansson tror det beror på närheten till företagen.

– Det är mer gemenskap på mindre orter. Eleverna får ofta praktikplatser genom egna kontakter, säger byggläraren, som tror att två tredjedelar av hans elever hittar praktik på mindre företag med bara några få anställda.

ANNONS