Cellprovtagning på hjul kommer till Uddevalla

Nästa vecka finns möjligheten att ta cellprover eller få rådgivning inom om sexuell och reproduktiv hälsa på Torp i Uddevalla. Detta efter en satsning inom VG-regionen där man vill öka förståelsen av vikten med att genomgå cellprovtagning.

ANNONS
|

Projektet grundar sig i att Västra Götalandsregionen fick motta statliga pengar förra året för att erbjuda gratis cellprov till kvinnor. Men det stod klart att pengarna räckte till mer än så och därför lanseras nu en kampanj för att uppmärksamma vikten av undersökningen.

– Vi vet att fall av livmoderhalscancer ökar i Sverige och under 2017 upptäcktes drygt 550 nya fall av sjukdomen. Att ta regelbundna cellprover ger ett 90-procentigt skydd mot detta men tyvärr är det många som inte kommer på sina kallelser, säger Malin Askhamre, utvecklingsledare på Närhälsan kunskapscentrum för sexuell hälsa.

"Behöver stötta varandra"

Den kanske största anledningen till att kvinnor tackar nej till undersökning kan enligt Askhamre vara myten om att sjukvården knipsar bort en bit av livmodern under provtagningen.

ANNONS

– Det stämmer inte utan man använder borstar livmodern med en borste. Men det finns massa orsaker och vi behöver komma över dessa barriärer genom att prata mer om cellprov. Vi behöver stötta varandra och göra det mer talbart, säger hon.

Uddevalla första stoppet på vårdturnén

Därför ska nu Närhälsan ut på en turné med sin SRHR-buss för att erbjuda cellprover på plats samt erbjuda rådgivning och svara på funderingar angående graviditetstest, preventivmedel och sexuellt överförbara infektioner.

Och turnén startar på Torp i Uddevalla den 20 och 21 februari.

– Grundprincipen är att istället för att invånarna ska ta sig till vården så tar vi oss till invånarna. Budskapet vi vill nå ut med är "Ta cellprov- cellprov räddar liv", berättar Malin Askhamre.

Bussen kommer även besöka Strömstad den 1 april.

ANNONS