Jerzy Sarnecki
Jerzy Sarnecki

Dömd höll sig undan – slapp straff

En Uddevallabo i 55-årsåldern slipper fängelsestraff efter att ha hållit sig undan en fängelsedom i fem års tid.

ANNONS
|

Mannen dömdes i Norge i feb-ruari 2010 för brott mot bestämmelse om vilotid till böter. Straffet omvandlades senare till fängelse i 12 dagar. Därefter överflyttades domen till Sverige men mannen inställde sig aldrig för att avtjäna straffet. Han efterlystes men blev aldrig anträffad.

Eftersom straffet preskriberades den 18 februari i år slipper nu mannen att avtjäna fängelsestraffet enligt beslut från Kriminalvården.

I 35:e kapitlet i Brottsbalken framgår reglerna för preskription av påföljder, eller bortfallande av påföljd som det heter enligt lagen. Preskriptionstiden startar från det datum när dom har vunnit laga kraft. Enligt lagen varierar preskriptionstiden beroende på hur långt fängelsestraffet är.

ANNONS

I just detta fall handlade det endast om 12 dagar vilket ger den kortaste preskriptionstiden på fem år.

– Detta är ju mest aktuellt för dem som blir dömda och är satta på fri fot fram tills att fängelsestraffet ska avtjänas, säger Tatjana Johansen på kriminalvården.

Så fort straffet vinner laga kraft påbörjas processen när personen ska avtjäna straffet. Det är Kriminalvårdens uppgift att se till att placera den dömde på en lämplig anstalt. Ett så kallat inställelseplaceringsbeslut görs med ett sista datum att inställa sig på anstalten.

– Det brukar läggas med visst varsel så att personen ska hinna ta tjänsteledigt.

Men skulle inte personen infinna sig till slutdatumet vidtar Kriminalvården åtgärder.

– Då blir man begärd förpassad vilket betyder att polisen börjar söka efter dig.

Skulle polisen inte hitta personen utfärdas till slut en skarp efterlysning i hela landet. Om straffet är längre än fyra månader utfärdas även en internationell efterlysning.

Kriminolog Jerzy Sarnecki menar att det finns en tanke bakom att ett fängelsestraff kan preskriberas.

– Är det meningsfullt att utkräva straff för något som begåtts för länge sedan? Lagstiftaren i Sverige och andra länder tycker uppenbarligen att det måste finnas en gräns.

– Det känns inte rimligt att straffas för ett brott som är väldigt gammalt. Samtidigt beror det på hur grovt brottet är.

ANNONS

Tanken med preskription går tillbaka till 1700-talets filosofiska idéer om utmätning av straff. Jerzy Sarnecki tar upp några principer som fortfarande lever kvar.

– Straffet ska bland annat vara proportionerligt till brottet och ha en omedelbarhet, det vill säga straffet ska vara kopplad i nära tid till brottet.

5 år – fängelse upp till ett år utdömt.

10 år – fängelse 1–4 år utdömt.

15 år – fängelse 4–8 år utdömt.

20 år – fängelse viss tid över 8 år utdömt.

30 år – fängelse på lisvtid utdömt.

Källa: Brottsbalken 35 kap, 8 §.

ANNONS