Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Döms för att ha heilat under rättegång

Rättegången var över och mannen skulle ledas tillbaka till häktet. Då vände han sig om mot domstolens ledamöter och utbrast "sieg heil, era jävla äckel". Nu döms han för hets mot folkgrupp.

Mannen, en uddevallabo i 25-årsåldern, stod i september i fjol inför rätta misstänkt för bland annat grov fridskränkning mot sin egen mor. Han hade vid flera tillfällen utsatt henne för bland annat misshandel och hot, bland annat hade han sagt till henne att "jag ska sticka
kniven i dig så att du sprattlar som en fisk". När rättegången var slut skulle häktesvakterna leda tillbaka mannen till häktet i väntan på att domen skulle meddelas.

Det var då han vänder sig om mot domare och nämndemän och gjorde uttalandet. Flera av personerna i salen reagerade på vad han sagt och åklagaren gjorde en anmälan om hets mot folkgrupp.

Mannen dömdes också för den grova fridskränkningen mot sin mamma, till ett års fängelse. Men i början av mars ställdes mannen på nytt inför rätta för uttalandet under rättegången. Själv nekade Uddevallabon till brott och han har uppgett att han inte har några nazistiska sympatier. Han medgav att han sagt något olämpligt men kunde inte närmare återge vad.

Åklagaren hade kallat en av nämndemännen och en tingsnotarie som var med vid första rättegången att vittna, och båda hade samma uppfattning om vad Uddevallabon hade sagt. Eftersom det varit åtminstone flera personer på plats i förhandlingssalen konstaterar Uddevalla tingsrätt att hans uttalande har spridits och han döms därför för hets mot folkgrupp.

Tingsrätten ser dock ingen anledning att ifrågasätta Uddevallabons uppgifter om att han inte har nazistiska sympatier, utan menar att det har varit fråga om ett enstaka yttrande som fällts spontant och i affekt. Brottet bedöms därför vara ringa och domstolen beslutar att det straff som tidigare dömts ut mot mannen även ska omfatta det nya brottet. 

MEST LÄST