Tiden går fort och snart står Lucia för dörren, här från den sedvanliga konserten i Uddevalla kyrka. (Arkivbild)
Tiden går fort och snart står Lucia för dörren, här från den sedvanliga konserten i Uddevalla kyrka. (Arkivbild) Bild: Lasse Edwartz

Dags att hoppa på lussetåget

Den 12:e oktober anordnas en audition där Uddevallas lucia ska utses. De ansvariga hoppas på många sökande. – Hittills har två anmält sig, och vi behöver vara minst åtta stycken, säger Bosse Lundgren

ANNONS
|

Alla som är över 15 år, killar och tjejer, kan anmäla sig till audition. Den äger rum den 12 oktober i Kulturskolans lokaler under ledning av Lotta Gustafsson, lärare i sång, och producent på nämnda skola. Och en veteran i luciasammanhang.

Sedan 2014 är även Rotary medarrangörer. Lusseansvarig där är Bosse Lundgren.

– Hittills har två anmält sig, och vi behöver vara minst åtta stycken. Ett krav är att man kan sjunga "rätt". Det skulle vara skoj om även några killar anmälde sig som stjärngossar, det ger mera tyngd åt sången, men det krävs lite mer mod för killarna, säger Bosse Lundgren, som tar emot anmälningarna.

ANNONS

"Det är otroligt uppskattat"

Det är ett fullspäckat schema som väntar luciatåget. Först ska de träffas och repa vid fem tillfällen. Sedan väntar bland annat arbetsplatser, äldreboenden och föreningar på att få lyssna på skönsången och få chansen att tindra ikapp med ljusen.

– Det är otroligt uppskattat. Men det blir lite bekymmer när deltagarna i lussetåget måste vara lediga så mycket. De brukar ta med sig skolböcker och läsa när det är paus, säger Bosse Lundgren.

Har själv varit stjärngosse

Och jodå, han har själv varit såväl stjärngosse som lucia, även om det var länge sedan.

– Vi var ett gäng föräldrar som skulle lussa för våra barn i skolan.

Ni som kanske inte vill se just Bosse Lundgren lussa, utan det riktiga Luciatåget, kan vända sig till honom med en förfrågan.

ANNONS