De sätter vita käppar i hjulen – men inte med flit

I hundra år har synskadade använt sig av vita käppar, ändå är det inte alla som känner till vad de står för. När hjälpmedlet uppmärksammades på Vita käppens dag fick Bohusläningens reporter pröva hur det är att promenera genom Uddevalla – utan att se.

ANNONS
|

– Det här är helt hopplöst för synskadade, säger Eivor Lähet.

Vi har stannat till någonstans på Kungsgatan i centrala Uddevalla, och både till höger, vänster och framför oss möts vi av olika former av hinder.

Sådant som personer utan synskador inte skulle ägna någon större tanke – som att en trottoarpratare står för långt ut i gågatan eller att en cykel står uppställd längs en vägg – kan för en synskadad person utgöra både ett hinder och ett hot.

Varje år den 15 oktober uppmärksammas situationen för synskadade internationellt i det som kallas Den vita käppens dag. Den här gången liksom tidigare år utgår en procession med medlemmar från synskadades riksförbund utifrån Bohusläns museum, med Kungstorget i Uddevalla som mål.

ANNONS

Och för att pröva på hur det är att ta sig runt som blind har Bohusläningens utsände fått en bindel för ögonen, och en vit käpp i högra handen. Men som tur är även en erfaren ledsagare i Eivor Lähet vid sin sida.

Hon har lång erfarenhet av att jobba som ledsagare åt synskadade både i Sverige och i samband med resor utomlands, så med säker hand guidar hon Bohusläningens reporter förbi olika hinder vi stöter på längs vägen.

Och hinder finns det. Ett av de största gisslen för synskadade är cyklar, förklarar förbundets lokala ordförande Hillevi Kavleskog. Både cyklar i rörelse och sådana som är uppställda.

– Personer med syn tänker inte på det, de bara ställer cykeln där det är närmast, 'jag ska bara in en liten stund, det går fort'. Men på den korta stunden hinner det hända en olycka, säger hon.

För att informera oss med syn om hur vi bättre kan visa hänsyn till synskadade delar förbundet ut broschyrer till förbipasserande, och cyklar som står dåligt till får en gul dekal som uppmanar ägaren parkera cykeln i ett ställ.

Men trots att den vita käppen sägs ha använts som symbol för synskadade sedan första världskriget, med andra ord i 100 år, är det inte alla som vet vad den står för.

ANNONS

– Det är därför vi är ute och informerar, säger Hillevi Kavleskog.

ANNONS