Demonstrationer mot läraravtalet planeras

På flera håll i landet planeras på fredagen demonstrationer för att visa missnöjet med det nya läraravtalet. Enligt Agneta Läckström, Lärarförbundets ordförande i Uddevalla, har de lokala medlemmarnas reaktioner mer handlat om frågor än kritik.

ANNONS
|

– Jag känner faktiskt inte igen bilden av vad som händer ute i landet. Jag har fått många frågor idag, men ingen personlig kritik, säger Läckström.

Känner du till om det planeras någon lärardemonstration i Uddevalla?

– Det kommer att ske i ett antal städer, närmast i Göteborg, men inte här i Uddevalla vad jag vet.

"Upp till kommunerna"

Gunnar Hermansson, ordförande för Lärarnas riksförbund i Uddevalla säger att han har mött stor besvikelse under torsdagen.

– Det är högst naturligt. De grundläggande problemen med arbetsbelastning löses ju inte det bud medlarna kom med, säger han.

Det fyraåriga avtalet ger lärarna lönepåslag i två år, de två sista åren är sifferlösa.

ANNONS

– Det blir upp till kommunerna att följa upp lönetrappan. Jag är oerhört skeptisk, och tror att det behövs ett ökat statligt stöd om man ska höja yrkets status, säger Gunnar Hermansson.

Planerar ingen pott

Magnus Jacobsson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden ger i nuläget inga förhoppningar om en extrapott för lärarlöner under 2014–15.

– Kommunerna har ju haft uppfattningen att det är SKL som förhandlar, och sedan lever vi i avtalet. De kommuner som gått ut med att avsätta en extra pott är de som legat betydligt sämre lönemässigt än genomsnittet för lärare, och som haft problem med att rekrytera lärare – det har vi inte haft i Uddevalla.

Men enligt kommunens arbetsmiljöenkät är lärarna den personalgrupp som är minst nöjd.

– Det har varit försämringar med små siffror de senaste mätningarna, men en tydlig signal. Vi är väl medvetna om att vi har en situation där det blir mer papper, mer administration. Staten ställer krav, men kommunerna jobbar olika, det kan vara så att vi lägger för mycket tid på papper.

Alltså – ändrade arbetsuppgifter är viktigare för arbetsmiljön än höjda löner?

– Det är så vi har satsat hittills. Förra året ökade vi lärartätheten och i år satte vi till två miljoner för att stärka ledningsfunktionen i skolan, vilket har efterfrågats av lärarna. Jag vet inte om problemen skulle lösas genom att avsätta en ytterligare pott för löner.

ANNONS
ANNONS