"Det är lätt att vara efterklok"

Att bärande stenar lossnar från murar och att murarna flyttar på sig är något att räkna med när en stad vilar på så dålig mark från Uddevalla. Varken kommunens projektledare eller dykarna som undersökt hamnen är förvånade över bristerna.

ANNONS
|

– Att pelare och spont har nötts av tidens tand borde inte vara en nyhet för någon. Sedan är det svårt att veta hur dåligt det är och den här undersökningen var ett häftigt uppvaknande, säger Anders Löfström, kommunens projektledare.

Han fick i uppdrag av kommunen att ta reda på hamnens skick som en del av den stora översvämningsskyddsplanen.

Läs också:Kajen kollapsade av trycket​

Konsultfirman ÅF Infrastructure anlitades som i sin tur anlitade ett företag som i våras genomförde flera dykningar längs hamninloppet till Uddevalla.

– Kajerna i Uddevalla är ganska gamla så utseendet är inget ovanligt. Men det är klart, när grundläggningen blir angripen är det inte så bra. Utifrån det vi har sett tycker jag att det är rimligt att kommunen har stängt av så som de gjort, framför allt på den norra sidan, säger Jan Nyvall, en av dykarna från Under ytan dyk och inspektion AB som undersökt hamnen.

ANNONS

Läs också:Kajerna är farliga och spärrades av under torsdagen​

I undersökningarna står det att mycket av betongen i hamninloppet är "kraftigt vittrad". Det står att armeringsjärn hänger lösa i konstruktionen och att stenmurar flyttar sig och riskerar att rasa vilken sekund som helst.

– Det är lätt att vara efterklok men det borde kanske ha gjorts en kontinuerlig besiktning av hamnen ungefär var femte år. Då inte bara en visuell besiktning utan just en sådan som gjorts nu, med dykare, säger Anders Löfström.

Är du förvånad över vad dykarna har sett?

– Jag har inte jobbat här så länge men av tidigare erfarenheter tycker jag inte att det är något konstigt att det blir instabilt när den här typen av jord ligger ner mot en å, säger Anders Löfström.

Läs också:Översvämningsskydd för minst 360 miljoner​

Beslutet att stänga av kajerna fattades på ett möte den 12 juli. Då kallades folk in till kommunhuset från sina semestrar för att snabbt ta beslut om vad som skulle göras.

– Beslutet fattades utifrån de rekommendationer och bedömningar av dykresultaten vi fick från ÅF. Vi köper deras expertis, säger Anders Löfström.

Uppdraget är slutfört och nu är det upp till politikerna att fatta beslut utifrån det som kommit fram av utredningen. Om resten av hamnen är säker eller inte vill projektledaren inte uttala sig om.

ANNONS

– Jag kan inte svara på vad som är säkert eller osäkert. Jag hade ett uppdrag att se över kajerna och det har jag utfört, säger Anders Löfström.

Bohusläningen har sökt ansvarig handläggare på ÅF utan framgång.

ANNONS