Det nya LSS-förslaget skapar oro för familjer

Den kritiserade utredningen om LSS föreslår att barn upp till 16 år mister rätten till assistansersättning. De ska i stället få andra typer av stöd från kommunen.

ANNONS
|

Utredningen som presenterades under onsdagen har utrett assistansersättningen och delar av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har väckt starka reaktioner. Ordförande för RBU, Rörelsehindrade barn- och ungdomar, i Bohuslän och Uddevalla är mycket kritisk till förslaget.

– Den här utredningen borde gå direkt i papperskorgen. Det finns inget bra med den, säger Jeanette Liveland Colombo.

Ett rättsosäkert upplägg

Hon tycker att verksamheten för personliga assistenter fungerar bra och är kostnadseffektiva om man jämför med vad det skulle kosta för en institution eller för hemtjänsten. Hon frågar sig varför man ska ändra på något som faktiskt fungerar.

Det var 2016 som regeringen tillsatte utredningen för att se över assistansersättningen i socialförsäkringsbalken (SFB) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Huvuddragen i utredningen föreslår att barn under 16 år inte ska få personlig assistans i nuvarande form utan erbjudas en ny insats genom kommunerna.

ANNONS

– Att upplåta detta till kommunerna gör att det skapar ett rättsosäkert upplägg där det är upp till varje kommun att lösa det här, säger Jeanette Liveland Colombo

"Hur blir det sen?"

I dag har knappt 20 000 personer personlig assistans genom den statliga assistansersättningen eller genom kommunen de bor i. I Uddevalla har RBU 100 medlemmar varav ungefär hälften har personlig assistans. Jeanette Liveland Colombo har egen erfarenhet med sin dotter som är 15 år.

– Nu går hon i skolan och det fungerar väldigt bra. Hon har assistenter runt omkring sig som kan tillgodose hennes behov fullt ut och som kan kommunicera med henne eftersom hon inte kommunicerar med talet. Men hur blir det sen, frågar sig Jeanette Liveland Colombo oroligt.

Utredningen förslår en oförändrad kostnad. Kommunernas kostnader ökar men staten ska ersätta dem för det. Mathilda Isaksson är avdelningschef för Stöd och service till personer med funktionsnedsättning på Uddevalla kommun säger att man får invänta beslutet.

– Jag förstår att familjer blir oroliga vid förändringar. Man har något som fungerar bra och så ska det förändras. Det är klart att det skapar oro, säger Mathilda Isaksson.

Krävs intensivt arbete

Hon vill inte spekulera om vad förslaget skulle innebära och hon tycker det är för tidigt att uttala sig om det. Det är först när man arbetar med förslaget rent praktiskt som man kan se hur det skulle kunna bli.

ANNONS

– Om det går igenom krävs ett intensivt arbete för oss på kommunen för att kunna lösa detta nya ansvarsområde, säger Mathilda Isaksson.

Josefin Liveland Colombo seglar tillsammans med sin mamma Jeanette Liveland Colombo. Alla aktiviteter utomhus kan bara genomföras om man har två personliga assistenter som jobbar.

ANNONS