Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Gratis eller inte. 7 av 17 kommunala skolor tar betalt för hyra vid insamlingar.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Discohyra gratis – för vissa elever

  För elever i 7 av 17 skolor i Uddevalla kommun kostar det pengar att utnyttja skolans lokaler för insamlingsaktiviteter. Skolorna tolkar reglerna om en avgiftsfri skola på olika sätt. Nu ska skillnaderna ses över.

  Skolan ska huvudsakligen vara avgiftsfri. Enligt Skolverket är det den som driver skolan, huvudmannen, som ansvarar för det. Men vad som betraktas som avgiftsfritt är en tolkningsfråga. Det blev uppenbart när Bohusläningen ringde runt bland skolorna i kommunen och frågade om vilken policy som gäller för en klass som vill anordna ett insamlingsdisco i skolans lokaler efter skoltid.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Av de 17 tillfrågade skolorna svarade sju att de skulle betrakta ett insamlingsdisco till en skolresa som en extern aktivitet som inte utgår från skolans egna aktiviteter och då generera en hyrkostnad. Tio skolor av 17 skulle tillhandahålla gratis lokal för samma disco.

  Skollagen säger att i samband med skolresor och liknande aktiviteter får det i enstaka fall under ett läsår förekomma kostnader, den måste dock vara frivillig. Skolresor och liknande aktiviteter ska vara öppna för alla elever oavsett om de bidragit med en frivillig avgift eller inte.

  LÄS MER: Malin 11 år ifrågasatte beslut

  Skolan ska vara avgiftsfri

  På Forshällaskolan väljer man att betrakta ett insamlingsdisco som en extern aktivitet. Rektorn på Forshällaskolan, Nicklas Folkesson, förklarar det med att skolan ska vara gratis.

  – Skolan kan reservera eller hyra hallen efter skoltid exempelvis en fredagskväll om en klass vill anordna ett skoldisco. Skoldiscot behöver då vara avgiftsfritt eftersom skolan står för lokalen och skolan ska vara avgiftsfri, säger Nicklas Folkesson.

  Han förklarar att däremot om en klass vill samla in pengar till en klassresa genom att anordna ett skoldisco där de tar inträde kan inte skolan stå för lokalerna eftersom skoldiscot då inte är avgiftsfritt.

  Andra skolledningar tolkar det på annat vis. Marika Delvret som är rektor på Sommarhemsskolan menar att man visst kan erbjuda gratis lokal för en klassaktivitet om den är öppen för alla, även om det handlar om en insamling.

  – Så länge det är en aktivitet som är knuten till hela klassen så tillhandahåller vi lokaler, säger Marika Delvret.

  Upp till skolorna själva

  Kommunens samordnare för uthyrning av lokaler, Frida Häller på Barn- och Fritidsförvaltningen i Uddevalla säger att är det är upp till skolan att bestämma. Bokar de sin egen lokal är det gratis, är det någon utifrån kostar det pengar.

  Hon berättar att lokalerna utnyttjas till föreningsverksamhet på kvällarna med innebandy och andra bollsporter.

  – Vi har en tariff mellan 230-330 kronor per timme för hallarna, säger Frida Häller.

  Barn- och utbildningsnämndens ordförande Cecilia Sandberg (S) är överraskad över att det inte finns tydliga regler för det här men att det är upp till varje rektor att bestämma.

  – Jag delar elevernas uppfattning om att det är orättvist. Det här ska jag ta vidare till förvaltningen och reda ut, säger Cecilia Sandberg (S).

  Hon säger att det är viktigt att man stödjer entreprenörskap och initiativ i skolan och att det är viktigt att ta till vara elevers engagemang.

  – Jag tycker att det ska vara gratis att använda skolans lokaler för den här typen av aktiviteter, säger Cecilia Sandberg (S).

  FAKTA: Så skiljer det mellan skolorna

  Dalabergsskolan F-5 Kostar

  Hovhultsskolan F-6 Kostar

  Norrskolan F-6 Kostar

  Sandersdalsskolan F-5 Kostar

  Unnerödsskolan F-5 Kostar

  Forshällaskolan F-6 Kostar

  Ramnerödsskolan 6-9 Kostar

  Äsperödsskolan F-6 Gratis

  Bokenäs skola F-6 Gratis

  Herrestadsskolan F-6 Gratis

  Hogstorps skola F-6 Gratis

  Lane-Ryrs skola F-6 Gratis

  Ljungskileskolan F-6 Gratis

  Sommarhemsskolan F-9 Gratis

  Västerskolan 4-9 Gratis

  Linnéaskolan 7-9 Gratis

  Norgårdenskolan F-9 Gratis