Djurkliniken växer så det knakar

Vi skaffar fler och fler husdjur. Och trycket på Bohusläns smådjursklinik har blivit så stort att de tvingats bygga ut.

ANNONS
|

Antalet smådjur ökar i Sverige. Det finns exempelvis över 855 000 hundar registrerade. På Bohusläns smådjursklinik på Bastiongatan har man precis blivit klar med en rejäl utbyggnad.

–Ja, vi kom till en punkt när det inte gick längre. Vi började med 350 kvadratmeter när vi tog över 2008, i dag har vi 1 200 kvadratmeter, säger Anders Norlinder, delägare och ansvarig för teknik och administration bland annat.

"Vi har inga vårdköer"

Tre operationssalar, separata väntrum och uppvakningsstall för hund och katt, en föreläsningssal och en ny stor tandsal har det blivit. Men det är inte bara ytan om har vuxit. Så har även personalstyrkan gjort genom åren, från 15 anställda 2011 till i dag då det arbetar 21 personer här, varav sju är veterinärer.

ANNONS

–Resten är legitimerade djursjukskötare, djurvårdare och så har vi en biomedicinsk analytiker.

Den sistnämnde är Björn Svensson som analyserar alla prover och fungerar som en kvalitetssäkring.

Likheten med humanvården är slående. Här finns röntgenutrustning, en ny steril, narkos, syrgas, här kan man läggas in på isoleringsavdelning och i en bur ligger en matt hund och får dropp.

–Här går det dessutom snabbare än på sjukhus, från det att du kommer in på mottagningen till dess du är färdigbehandlad. Vi har inga vårdköer, säger Anders Norlinder.

Hudproblem vanligaste åkomman

Men den stora skillnaden är som den andre delägaren, Karin Norlinder säger:

–Som läkare kan du prata med patienten, det kan inte vi.

Fast lite kan de nog det, som med taxarna Vera och Freja. De hade tydligt talat om att de ville sitta i samma bur efter sin tandbehandling.

–Jo, de får vara tillsammans eftersom de kommer från samma familj, annars sitter djuren en och en, säger Karin.

Tandstensbehandling kan även hundar behöva göra och här finns en stor fin ny tandsal där man fixar det mesta utom rotfyllningar. Annars är den vanligaste åkomman hudproblem.

– Det är vanligt med allergier och ses ofta som klåda. Något som ökar bland katter är typ 2 diabetes, välfärdsdiabetes helt enkelt. Ett av de vanligaste akutingreppen är behandling av bitskador. Jag uppskattar att det är lika många hundar som katter som kommer hit för vård, berättar Karin.

ANNONS

Patienter från stort område

Det heter ju smådjursklinik av en anledning. Katter, hundar och gnagare är de vanligaste patienterna.

– Alla sällskapsdjur är välkomna, utom reptiler och fåglar, den kompetensen har vi inte, säger Anders.

Patienterna kommer främst från Fyrbodal, men även Norge. Bohusläns smådjursklinik har vuxit sig till den största kliniken från Norge ner till Stenungsund.

–Vi tar emot remisser från andra veterinärer, så det blir över ett mycket stor område. Det kan handla om allt ifrån kirurgi till utredningar, eller akutfall som andra inte har möjlighet att ta. Redan från början bestämde vi att skulle ta emot akutfall, berättar Anders.

Firar med öppet hus

Nu tänker de inte nöja sig med den här senaste utbyggnaden som kommer att firas med öppet hus den 1 april. Det finns flera mål att sikta mot i framtiden.

– Rehab är ett sådant. Och CT, datortomografi. Det ska vara kvalificerad vård och patienten går alltid första hand. Till skillnad mot människan får djuren inte lida enligt lagen. Där kan det uppstå en konflikt ibland med kunden, antingen går det att behandla djuret så att det blir friskt, eller så kanske man måste låta det somna in. Men lida får det inte.

Nej, tur då att hjälpen är nära.

Viktigt att ha en bra försäkring

Ärftliga sjukdomar

Hundar och katter kan drabbas av ärftliga sjukdomar i till exempel nervsystemet, njurarna, hjärtat, skelettet, huden, ögonen med mera. Behandling av ärftliga sjukdomar bör man naturligtvis diskutera med sin veterinär.

Olycksfall

Du som är djurägare ska vara noga med att minska risken för att ditt djur skadar sig i sin hemmiljö genom att se till att det inte kan föräta sig på sitt foder eller få i sig gift, falla från balkongen, springa ut på vägen, skada sig på trasiga staket, med mera.

Försäkring

Det kan vara dyrt att behandla djur eftersom deras behandling inte subventioneras, och då kan det vara bra med en försäkring. Det går att försäkra de allra flesta typer av sällskapsdjur. Försäkringen omfattar oftast både veterinärvårdskostnader och liversättning.

Källa: Jordbruksverket

ANNONS