Drottningen Ulrika Eleonora skulle blivit skulptur i naturlig storlek på Kungsgatan i Uddevalla, likt den av Karin Boye utanför stadsbiblioteket i Göteborg.
Drottningen Ulrika Eleonora skulle blivit skulptur i naturlig storlek på Kungsgatan i Uddevalla, likt den av Karin Boye utanför stadsbiblioteket i Göteborg.

Drottning skrotad av Uddevallas politiker

Politikerna ville inte ha någon drottning i brons på Kungsgatan. Styrningen av den konstnärliga utsmyckningen förvånar ansvarig tjänsteman. Ett nytt förslag ska nu presenteras.

ANNONS
|

Det blev ingen skulptur av Ulrika Eleonora som för 300 år sedan utropades till drottning vid en så kallad fältriksdag i Uddevalla. Enligt planen som fick grönt ljus av kultur- och fritidsnämnden skulle bronsskulpturen föreställa drottningen promenerande i naturlig storlek på Kungsgatan, mitt bland dagens Uddevallabor.

– Den hade uppfyllt konstprogrammets båda mål med konstnärlig utsmyckning, att lyfta fram vår historia och det kvinnliga perspektivet, säger Carl Casimir, kommunantikvarie.

Villkoret för att hon skulle bli regent var att det kungliga enväldet avslutades i Sverige och därmed började frihetstiden.

– Man kan säga att det var ett första steg mot demokrati, menar Carl Casimir som hoppades att skulpturen skulle bli färdig till 300-årsjubileet av händelsen i december i år.

ANNONS

Kvinnlig historisk person

Nämndens ordförande, Annelie Högberg(S) gillade att en kvinnlig historisk person lyftes fram samtidigt med demokratin. Den extra satsningen på konst godkändes också av kommunstyrelsen.

Men sedan visade det sig att ledamöterna från majoriteten inte ville ha någon bronsdrottning. Några formella politiska beslut att ändra förslaget har dock aldrig tagits. Den ansvariga tjänstemannen har bara fått höra att idén om bronsdrottningen måste skrotas.

– Man kan som tjänsteman bara förvånas. Det har alltid varit praxis att tjänstemännen tar fram förslag och politikerna kan godkänna dem eller inte. Politikerna har inte detaljstyrt innehållet i den konstnärliga utsmyckningen, säger Carl Casimir.

Kommunstyrelsens vice ordförande förklarar nu:

– Det är inte min historia. Kungahuset har ju inte stått för demokrati och jämställdhet. Vi borde i stället lyfta fram vanliga arbetarkvinnor som verkat i Uddevalla, till exempel en textilarbeterska, menar Evy Gahnström (V).

Alla kan ha synpunkter

Annelie Högberg har också ändrat uppfattning sedan ärendet varit uppe i kommunstyrelsen.

– Det är positivt att det är en kvinna och man kan gärna lyfta fram att det var en riksdag här, men skulpturen ska föreställa någon som har större anknytning till Uddevalla, tycker hon.

Alliansens företrädare är lika förvånade som tjänstemannen över majoritetens agerande.

– Vi styrande politiker ska inte lägga oss i sådant. Det är tjänstemännens uppgift att ta fram förslag. Vi har en delegationsordning, menar Monica Bang Lindberg (L), vice ordförande, kultur- och fritidsnämnden, som för övrigt gillade det ovanliga förslaget med en skulptur av en kvinnlig regent.

ANNONS

Men Annelie Högberg slår ifrån sig. Hon ser inget konstigt i att politiker har synpunkter på vad konsten föreställer.

– Vi ska inte detaljstyra men det är klart att vi har synpunkter som alla andra. Vi representerar ju allmänheten. Det är demokrati, tycker kultur- och fritidsnämndens ordförande.

På torsdag presenterar tjänstemännen ett nytt förslag, en liknande bronsskulptur men en anonym kvinna från äldre tiders Uddevalla.

ANNONS