Elever på Ljungskileskolan bakade i kapp

När Ljungskileskolan ordnar sin första stora bakningstävling flödar kreativiteten. Men jurymedlemmen Birgitta Rasmusson lovade att vara lika sträng som på tv.

ANNONS
|

Artikeln publicerades första gången i mars 2017.

– Nu är det fem minuter kvar!

Ett tjugotal sjätteklassare tittar upp med förskräckta ansiktsuttryck. De flesta av dem är långt ifrån färdiga – rundlar av marsipan ska skäras ut, grädde ska spritsas, blåbär, hallon och jordgubbar ska garneras innan bakverken är redo att utsättas för juryns bedömning.

– Eller är det det? Hur mycket tid är det kvar?

Apelsinskal, hallongrädde och citronkräm Över en timme, visar det sig, och eleverna kan pusta ut. Elvin Padian, som tillsammans med Isak Robertsson och Ludvig Ränsvik gör ett bakverk där sockerkaka kryddad med apelsinskal varvas med hallongrädde och citronkräm, är inte orolig för att tiden inte ska räcka till.

ANNONS

– Vad ska vi ens göra nu, vi är ju nästan klara! Men vi kan ju njuta av det som blev över, föreslår han.

Tema: Årstider Tävlingen går ut på att vart och ett av de elva lagen ska göra tre stycken likadana bakelser, på temat årstider.

Lovelle Malm, Molly Abrahamsson och Elicia Fridefors gör sina bakverk med sommaren som inspiration. En rulltårta fylld av vaniljmousse smaksatt med lime ska kläs in i rosa marsipan, och garneras med spritsad kräm, dekorationsströssel och jordgubbar formade som hjärtan.

Men trots den höga nivån på deras bakelse tror de inte på en vinst i tävlingen. För konkurrensen är svår.

Svår konkurrens – De som står i kylen har vi sett, de är fina. Det blir svårt att vinna, konstaterar Molly Abrahamsson.

Hedersgästen i juryn, Birgitta Rasmusson, lovar också att hon ska vara lika sträng i sin bedömning av bakelserna som hon är i tv-programmet "Hela Sverige bakar".

– Smak, utseende, konsistens, kanske lukt, är det vi kommer bedöma. Och hur väl smakerna harmonierar med varandra så klart, och sådana saker.

Avancerad teknik Vid ett av borden är Elvin Padian upptagen med att smeta ut ett lager av smält blockchoklad på ett bakplåtspapper. Chokladen ska få stelna i kylen, för att sedan brytas till tunna ark som ska garnera lagets "minitårtor", som de kallar dem.

ANNONS

Det är ganska avancerade tekniker ni använder er av. Hur har ni lärt er dem?

– Vi fick vara lite kreativa. Vi ville få det tunt så testade osthyvlar, skedar och sedan kom vi fram till slickepotten. Och det blev väldigt bra, säger Elvin Padian.

"En dag att minnas" Hemkunskapsläraren Birgitta Bäck, som tagit initiativ till tävlingen, är väldigt imponerad över nivån på sjätteklassarnas bakverk. Många har också tränat hemma, får vi veta. Hembakat var det också när hela mellanstadiet skulle samlas för prisutdelningen.

– En dag att minnas, det vill jag ge dem också, säger Birgitta Bäck.

För Lovelle Malm, Molly Abrahamsson och Elicia Fridefors gick det långt över förväntan – deras bidrag kammade hem första pris.

ANNONS