Utökar. Den nya samverkansmajoriteten fick igenom förslaget att utöka antalet politiker i Uddevalla. Från vänster: Elving Andersson (C), Jarmo Uusitalo (MP), Christer Hasslebäck (UP), Mikael Staxäng (M), Rolf Jonsson (L) och Jonas Sandwall (KD).
Utökar. Den nya samverkansmajoriteten fick igenom förslaget att utöka antalet politiker i Uddevalla. Från vänster: Elving Andersson (C), Jarmo Uusitalo (MP), Christer Hasslebäck (UP), Mikael Staxäng (M), Rolf Jonsson (L) och Jonas Sandwall (KD). Bild: Lasse Edwartz

En miljon extra till fler politiker

Det blir fler politiska poster i Uddevalla nästa år. Den nya samverkansmajoriteten räknar med att det kostar en miljon extra. "Populistiskt", säger Christer Hasslebäck (UP) om kritiken.

ANNONS

Hela sex partier ska samsas om makten i Uddevalla de närmaste fyra åren. De kallar sig samverkansmajoriteten och består av allianspartierna M+KD+C+L samt MP och UP.

LÄS MER:De kommer att styra Uddevalla

När de nu sätter hur organisationen ska se ut under nästa mandatperiod, 2019-2022, skapar de fler politiska poster. Man utökar med tio ersättare.

– Det är inte en så stor utökning som andra vill göra gällande. Vi har en konstellation med sex partier i samverkan. Det ä högst önskvärt att alla sex partier får ersättare som går in för respektive ordinarie ledamot. Som det har varit nu har UP haft en ledamot i kommunstyrelsen, det är jag, och om jag inte är där har jag haft en socialdemokrat som ersättare, säger blivande kommunalrådet och ordförande i kommunstyrelsen, Christer Hasslebäck (UP).

ANNONS

LÄS MER:Hasslebäck och Uusitalo tar över tyngsta posterna

Samverkansmajoriteten inrättar också fyra nya tyngre poster. Det är förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ordförande och vice ordförande i ett nytt utskott kallat samhällsplaneringsutskottet samt ordförande i finansutskottet.

Posten i kultur- och fritidsnämnden är till för att få det lika i alla nämnder. I finansutskottet hanteras internbanken och upphandlingar bland annat, konstaterar Christer Hasslebäck.

– Vi behöver ett forum för att diskutera. Vi har också effektiviseringsåtgärder, så att vi kan diskutera hur och på vilket sätt vi kan hitta kostnadsbesparingar. Samtidigt slopar vi hållbarhetsberedningen.

Nära tre miljoner i arvoden

Samhällsplaneringsutskottet ska vara ett forum för samtliga partier att diskutera investeringsbudgeten som löper på tio år, konstaterar Hasslebäck.

Hittills i år har kommunens lönekontor betalat ut 2 750 000 kronor i arvoden till politiker.

Hur mycket extra kommer ert förslag att kosta?

– Jag har skissat på det, en miljon kronor. Nu vet vi att utrymmet finns för 2019. Jag är känd för att vara den försiktigaste, men ibland måste man skapa forum.

Christer Hasslebäck, Uddevallapartiet.
Christer Hasslebäck, Uddevallapartiet. Bild: Lasse Edwartz

Vad får skattebetalarna för den här miljonen?

– Bättre samordning och förståelse för hur processen går.

Det låter abstrakt?

– Jag tror att alla som sitter i båten vill att den inte bara snurrar runt utan går framåt. Detta kommer att bidra till bättre samordning, insyn och samverkan.

ANNONS

I kommunstyrelsen röstade S och V emot utökningen, men eftersom SD-ledamoten Rolf Carlson gick på samverkansmajoritetens linje gick förslaget igenom.

Skarp kritik från (V)

Det var Evy Gahnström (V) som yrkade att kommunstyrelsen inte skulle godkänna utökningen.

– Jag blir så jäkla upprörd. Ingen av dem nämnde ett ord om detta i valrörelsen, man har lurat och svikit medborgarna.

Hon säger vidare att hon reagerade starkt när hon såg förslaget inför kommunstyrelsens möte.

– När man vet att 2019 och 2020 blir tuffa år, är det ovärdigt att politikerna själva utökar sin organisation. Ingen gick till val på detta, det är ett svek mot väljarna, säger Evy Gahnström.

"Populistiskt"

Christer Hasslebäck tillbakavisar kritiken om att utökningen är ett sätt att ge arvode till fler politiker när samstämmiga prognoser flaggar för skattehöjningar i kommunerna de närmaste åren.

– Definitivt inte. Säger man så är man typiskt inne på populism. Detta är mycket av en metodik för att slippa höja skatten. Jag vet att det kommer bekymmersamma år. Jag vill skapa struktur.

– Det är populistiskt att säga att vi slår ner på det här, då säger jag att då kan man väl avstå från ersättarposten.

Fakta: Flera politiker

Samverkansmajoriteten utökar antalet politiker:

Tio ytterligare ersättare, två vardera i kommunstyrelsen, jävsutskottet, barn- och utbildnings-, kultur- och fritids- och samhällsbyggnadsnämnden.

En ny förste vice ordförandepost i kultur- och fritidsnämnden.

Nytt samhällsplaneringsutskott och nytt finansutskottet.

ANNONS