Energibolagen sa nej - men provar frågan igen

Energibolagen i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg utreder frågan på nytt om att ta vara på spillvärme från raffinaderiet.

ANNONS
|

För några år sedan utredde energibolagen i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg om det fanns möjlighet att värma upp området med spillvärme från Preemraff men kom fram till att det var för dyrt. Sedan dess har förutsättningarna förändrats och – Vi är skyldiga att redovisa för energimyndigheten på vilket sätt spillvärmen kan tas omhand om raffinaderiet byggs ut om några år, säger Stig Nilson på Preemraff som håller i kontakterna med de olika energibolagen. Stig Nilson håller i kontakterna med de olika energibolagen och är djupt engagerad i den här frågan. – Den nya anläggningen kommer att förberedas för fjärrvärme. Den stora kostnaden är att dra en ledning genom hela Fyrstad. Men kostnaderna för en sådan satsning är lägre än tidigare. Dessutom har möjligheterna att söka olika typer av bidrag ökat och det ställs allt hårdare krav från EU inom det här området. Därför vill vi åter ta upp den här frågan.

ANNONS

Möte har hållits

Nyligen hölls ett möte på Preemraff där företrädare från energibolagen i Fyrstad deltog. – Det är glädjande att Preemraff har planer på att bygga ut raffinaderiet, säger Björn Wolgast, vd på Uddevalla energi. Det som händer den närmaste tiden är att vi ska ha ytterligare en träff för att diskutera frågan. Vi håller bland annat på att titta närmare på vad det skulle kosta att dra en kulvert från Preemraff till Uddevalla. Vi är generellt sett positiva till spillvärme men att en så pass lång och kostsam överföringsledning kan bli lite svår att motivera ekonomiskt. I Uddevalla produceras merparten av fjärrvärmen i Lillesjöverket där avfall förbränns och omvandlas till fjärrvärme och el. Anläggningen kan vara i drift ytterligare 25 till 30 år om underhållet sköts på rätt sätt. – Det är mycket kostnadseffektivt att producera fjärrvärme på det här sättet och andra energikällor har svårt att konkurrera med oss.

Använder rester från skogsbruk

Trollhättans energi använder i dag restprodukter från skogsbruket för produktion av fjärrvärme. Dessutom byggs en fjärrvärmeledning från Wargön Alloys till Trollhättan. – Frågan om fjärrvärme från Preemraff har utretts senast 2009 och då kom vi fram till att det kostar cirka en miljard att dra en fjärrvärmeledning mellan Preemraff och Trollhättan, säger Pia Brühl Hjort, vd på Trollhättans Energi. Men vi kommer givetvis att undersöka om de ekonomiska förutsättningarna förändrats sedan frågan senast utreddes.

ANNONS
ANNONS