Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Energikick med en speciell relation

Klockan är strax före nio på fredag morgon. Utanför en lokal i Trollhättan hänger ett gäng kvinnor på låset. Så, äntligen. Dörren öppnas av en sjungande kulla. Nu ska det bli träning av!

Men det är inte bara träning, det är så mycket mer. Det är social samvaro och ett allmänt välbefinnande. Vi är på Curves, ett gym bara för kvinnor. Konceptet kommer från USA, och till Trollhättan kom det tack vare Anna Brandes, uppvuxen i Borlänge.

– Jag har alltid rört på mig och spelat handboll. När jag blev erbjuden att köpa klädaffären i Vänersborg som jag jobbat i 13 år tänkte jag, jaha, ska jag köpa butiken eller göra något helt annat?

Det blev något annat. Det blev Curves – världens största fitnesskedja för kvinnor – tack vare ett tips från Annas mans jobbarkompis.

– Det var otäckt att slänga sig ut så där, folk sa att ni är inte kloka.

Nu, sju år senare, får man säga att det var i allra högsta grad klokt. Inte bara för Anna utan även för alla de kvinnor som har kommit för sitt cirkelpass. Här är det bara att droppa in, ett pass tar 30 minuter inklusive stretchning, och vid varje station loggar du in med ditt personliga kort, och vips så vet maskinen vilken styrka, motstånd och vilken räckvidd just du ska ha. Ja, det är det som kallas modern teknik.

– Men det här är så mycket mer för mig. Jag har alltid varit intresserad av människor och det är många som har sagt att jag skulle bli psykolog. Här får jag vara med om så mycket kärlek, jag får bygga upp tjejers självförtroende, dela glädje och problem. Ska man jobba med det här måste man vara intresserad av människor, det går inte att låtsas. Och det är inte bara träning, vi byter kläder och böcker med varandra och har föreläsningar om hälsa, säger Anna.

Och zumba en gång i veckan. De som kommer hit vill stärka och styrka sig, och tappa några kilon. I dag är mellan 350 och 400 kunder registrerade. Däribland ett antal muslimska kvinnor. Hit kan de komma och träna utan att behöva täcka sig, för här är bara kvinnor.

– När man kommer första gången väger och mäter vi personens kropp. Många har ett mål, det kan vara att gå ner ett antal kilo i vikt, eller något annat, och den som vill får ett personligt samtal, som stannar mellan oss, en gång i månaden. Där stämmer vi av hur det är och hur det går med träningen. Så det här är inte bara ett gym. Man får en speciell relation, säger Veronica Andersson som är en av ledarna.

Ja, det framgår tydligt under vårt besök. "Hela veckan längtar jag till fredag, då är du hos mig igen ..." Christer Sjögrens röst ljuder i högtalarna.

– Det var min son som tyckte att jag skulle börja här. I dag är det pass nummer 941. Jag bor mittemot så det är bara att gå över.

Inger Karlsson är 84 år. Och om hon kan, så kan hennes dotter Marianne också. Hon har värmt upp genom att cykla från Sjuntorp ...

– Ja, det var mamma som fick hit mig, det är verkligen inget vanligt gym, skrattar Marianne.

Britta Karlsson sitter och cyklar. Hon började på Curves när hon blev änka för två och ett halvt år sedan, hitlockad av grannarna.

– Jag kör fem gånger i veckan, det är toppen här och en sporre att komma upp tidigt på morgonen. De är så jättegoa alla ledarna och så är det inte noga med klädseln. Inga pannband här inte, säger Britta.

Nästa Britta, med efternamnet Lindstedt, är hjärnskadad efter en trafikolycka. Hon stötte på Anna på Hemköp och så hamnade hon här.

– Nu litar jag mer på kroppen och har fått bättre balans. Innan Kristi Flygare ska jag vara uppe i 300 pass!

Det är dags för nästa låt, Owe Thörnqvist , 87 år, klämmer i med Boogieman Blues. Jodå, ni vet att han också går på gym. Trist för honom att han inte är kvinna. Owe hade stortrivts på Curves.

"Jag kör fem gånger i veckan, det är toppen här och en sporre att komma upp tidigt på morgonen. De är så jättegoa alla ledarna och så är det inte noga med klädseln. Inga pannband här inte."

MEST LÄST