Ett grönt kretslopp mitt i asfalten

Det växer så det knakar i Frihamnen. Det är Jonas Lindh, med rötterna i Uddevalla, och William Bailey som bedriver stadsodling mitt i asfalten med både restauranger och vanliga göteborgare som kunder.

ANNONS
|

Vi ser grönskan innanför stängslet men hittar först ingen ingång eller något kontor som kan vägleda. En buss kör förbi och några bilar, på håll skymtar Masthuggskyrkan.

Är vi rätt? Jodå, Jonas har sett oss och lotsar in oss via mobilen.

Här har han och William huserat sedan i mars i år, under namnet Kajodlingen.

Två hängivna och kunniga odlare som vill visa att även staden kan förse sig med närodlade grönsaker men att det måste ske på ett miljömässigt hållbart sätt för att fungera i längden.

Förra året höll de till på Masthuggskajen med en mindre odling.

– Vi odlar där folk är, säger Jonas.

ANNONS

– Man måste kunna använda sin plats, säger William.

Området, som de hyr av Älvstranden Utveckling, är på 700 kvadratmeter men än så länge använder de bara 250 kvadrat.

– Vi fick ganska snabbt en uppfattning om att det finns ett stort intresse hos restaurangerna så vi började med att skjuta från höften och se vad som fungerade. Sedan är vi anpassningsbara och odlar mycket som går snabbt, 40 dagar från sådd till skörd, säger Jonas medan han visar runt bland odlingslådorna.

Vad är det som går snabbt då? Ja, det kan vara sallad, mangold, olika sorters squash, spenat, grönkål, svartkål, asiatiska bladkålsväxter, sparrisbroccoli och baljväxter som sockerärta och märgärta.

– Vi har faktiskt odlat en gråärta som är speciell för Bohuslän, det var en sådan grej vi aldrig ätit förut. Så det var roligt att få introducera på restaurangmenyerna, säger Jonas.

I somras levererade de regelbundet till sex-sju restauranger i centrum varav två har en Michelinstjärna. Nu är det något färre.

Närheten är ett av deras bästa försäljningsargument.

– Det är mycket det vi lever på, att vi kan skörda och leverera inom max två timmar.

Levererar gör de med cykel, en svart elcykel med kärra som kan ta upp till 200 kilo.

ANNONS

De jobbar också mycket med att hitta fler ätbara delar av grönsakerna. De testar och testar. Det är deras plan B.

Som koriandern till exempel. Efter att korianderbladen plockats får den gå i blom, blommorna går att äta, eller så får den bilda frökapslar och vips har de korianderbomber.

– Det har vi sålt flera kilo av. Restaurangerna picklar dem och använder i korvsmet. Korianderfrö kan man också äta, vi sålde flera kilo till Way Out West i år.

Eller rädisorna. De skördar inte alla utan låter plantorna bilda frö och späda fröbaljor, så kallade råttsvansar, som är goda som snacks - till gin.

Men en hållbar odling är inget utan en kompost med material från närområdet. Kajodlingens kompost är varm och böljar av slingriga maskar, nyförstärkt som den är med rester från ett närbeläget äppelmusteri.

– De har ätit mycket kål och grönt i sommar, och så helt plötsligt får de äpplen, ni kan tänka er vilken fest, säger William.

En stor del av komposten är deras eget grönsaksavfall medan täckmaterialet kommer från djuren i Slottsskogen.

– Det är det lokala kretsloppet som vi försöker belysa på alla sätt, säger Jonas.

En gång i veckan öppnar de för självplock.

ANNONS

– Det är det som folk saknar i staden, de vill kunna skörda sin egna sockerärta och visa sina barn hur det växer.

Namn och ålder: Jonas Lindh, 31

Bor: Göteborg

Bakgrund: Beteendevetare, kompostexpert, från Uddevalla, morfar var "trädgårdsgubbe", egna intresset började med att han ville göra egen pesto och började odla basilika. Haft odlingslott och bott i Högsbo, Göteborg.

Namn och ålder: William "Billy" Bailey, 31

Bor: Göteborg

Bakgrund:Trädgårdsmästare, humanekolog, från Finnåker Västmanland, "morsan var sjukt trädgårdsintresserad", tidigare aktiv i Grön Kultur Högsbohöjd, Göteborg.

ANNONS