Jerzy Sarnecki tror att polisen inom kort har hittat den eller de skyldiga till trippelmordet.
Jerzy Sarnecki tror att polisen inom kort har hittat den eller de skyldiga till trippelmordet.

Experten tror på snabbt uppklarande

Ett trippelmord är oerhört ovanligt och uppseendeväckande, menar kriminologen Jerzy Sarnecki. Men han gör bedömningen att polisens möjligheter att klara upp det är mycket goda.

ANNONS
|

Tankarna och känslorna var många efter lördagens trippelmord. Men en fråga återkom bland personerna som stod vid polisens avspärrningar: "hur kan detta ske i lilla Uddevalla?" Frågar man Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, är det dock inte särskilt anmärkningsvärt att det sker just i Uddevalla.

– Det dödliga våldet är ganska jämnt fördelat mellan storstäder och mindre orter. Med hänsyn till befolkningsmängden är det inte vanligare i storstäderna, säger han.

Det som är uppseendeväckande är själva dådet i sig, menar han. Årligen sker ungefär 90 fall av dödligt våld i Sverige vilket innefattar mord, dråp och misshandel med dödlig utgång.

ANNONS

– Det är otroligt ovanligt att tre personer dödas samtidigt. Det är en ansenlig andel vid ett och samma tillfälle. Sedan vet vi inte om det rör sig samma förövare för alla tre. Det kan ha blivit skottlossning, och då finns ju även möjligheten att en av de döda är gärningsmannen.

Eftersom åtminstone en kvinna finns bland de döda tror Sarnecki att det finns anledning att tro att morden är kopplade till en relation och svartsjuka.

– Utan att veta någonting om det här ökar sannolikheten att det rör sig om en relationsuppgörelse när en kvinna är inblandad. Skulle det enbart vara män brukar det handla om olika former av gänguppgörelser.

Brukar den här typen av mord klaras upp?

– Ja, definitivt. Det gör de allra flesta mord som sker i Sverige. Sannolikheten att man lyckas blir något lägre när det rör sig om mord i en gangstermiljö. I och med den nya polisorganisationen kommer det att tillföras kompetenta utredare, och allt talar för att de kommer klara upp det här.

Hur fort kan det gå?

– I de flesta fall går det väldigt fort, vanligtvis någon eller några dagar för att hitta gärningsmannen. Sedan tar givetvis utredningen längre tid för att reda ut allt.

ANNONS

Nu menar han att det bästa samhället kan göra är att behålla lugnet och inte skapa onödig oro.

– Det här är traumatiskt och en mycket stor chock för människor i närheten. Men det är ytterst sällan som tredje part hamnar i någon sorts fara. Det finns alltid en beredskap för den här typen av händelser.

ANNONS