Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Experternas tips för att undvika fallgropar

Här är de viktigaste råden för att undvika fallgropar när du ska anlita hantverkare.

Villaägarnas riksförbund får en hel del frågor från medlemmar om hur de ska göra när något har gått snett.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är förstås väldigt svårt och olyckligt när man har anlitat ett företag och det inte blir bra, säger Eric Bodin, jurist på organisationens rådgivningsavdelning.

Många drar sig för att häva avtalet även när de borde göra det, då det kan bli svårt att hitta någon annan som slutför jobbet.

– Det kan också vara så att man väntar på att fel ska avhjälpas men tjatet blir inte hörsammat eftersom det finns så mycket jobb för näringsidkarna att välja på.

Eric Bodin ger här tre råd:

1. Välj rätt hantverkare. Här ingår kvalitetssäkring och inte minst referenser, helst från personer som du känner med gott omdöme. Formella kontrollpunkter: Har de F-skattsedel? Finns de med på "svarta listan" (företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens utslag)? Har de försäkringar? Är kreditvärdigheten god? Har de certifieringar för vad de sysslar med?

2. Var noga med avtalet. Teckna det skriftligt. Se till att det tydligt framgår vilka arbeten som ingår, speciellt om man har kommit överens om fast pris. Se upp för avtal som kan uppfattas som fast pris men där det i själva verket står att det bara en viss mängd arbete, till exempel schaktning eller sprängning, ingår.

3. Betala inte i förskott. Enligt lagen behöver man inte göra det. Å andra sidan finns inget förbud mot att avtala om sådan betalning. Men om hantverkaren redan har fått pengar kan det uppstå problem med att få arbetet slutfört i förväntad tid utan olägenheter. Ange helst både startdatum och slutdatum i avtalet och en punkt om dröjsmålsvite.

En annan som varnar för oseriösa aktörer är Tomas Emanuelsson, ordförande i Byggnads Väst. Högkonjunkturen gör att många med gott renommé är mycket uppbokade, vilket lämnar öppet fält för mindre nogräknade.

– Jag tycker att man som privatperson verkligen ska se till att titta på referenser och att det finns yrkesbevis. Då har den som man anlitar en yrkesutbildning och har gått som lärling, säger han.

Han uppmanar alla att ta reda på ordentligt vem som ska utföra uppdraget.

– Det händer att man har kontrakt med ett företag och sedan tar det in ett annat företag. Då vet man ingenting om den som verkligen gör jobbet. Där får man se upp så att man inte råkar ut för skojare.

Hur ska man orientera sig?

– Jag tycker i första hand att man ska försöka gå efter att hitta lokala företag med gott rykte, säger Tomas Emanuelsson.

MEST LÄST