Vid 11-tiden på fredagsförmiddagen kolliderade en personbil med en lastbil på E6 utanför Ljungskile.
Vid 11-tiden på fredagsförmiddagen kolliderade en personbil med en lastbil på E6 utanför Ljungskile. Bild: Sven Lundstedt

Följ läget i jultrafiken direkt

Julhelgen och nyårshelgen är några av årets mest trafikintensiva helger. I genomsnitt omkommer mellan 13 - 14 personer årligen i trafikolyckor under den här tiden. Räddningstjänst, polis och Trafikverket uppmanar alla till försiktighet i trafiken.

ANNONS
|

För många började julhelgen redan på torsdagskvällen och så även resandet för att besöka vänner och familj. För den som ska resa lite längre finns en del saker att tänka på inför resan. Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket, har förståelse för att man vill tömma bakluckan och att göra plats för alla julklappar men understryker ändå att det finns några saker som bör få ligga kvar.

– Varningstriangeln, att inte städa bort snöskyffeln och att ha en liten snöborste. Bogseringslina är bra. Även en tjockare filt och att man har kollat batterierna i ficklampan, säger hon.

Hon uppmanar alla att ta en lov runt bilen och kolla så att däcken är bytta och att ljusen fungerar. De större vägarna anses generellt vara säkrare då underhållen är tätare när det kommer till halkbekämpning. Om man kan, ska man hålla sig till dessa.

ANNONS

– Skulle det bli köbildning på E6:an exempelvis så brukar trafiken ändå kunna flyta på rätt bra där, säger hon.

Förarens inställning

I övrigt handlar mycket om förarens inställning menar hon och vilka förutsättningar man ger sig själv inför sin resa.

– Det kan låta hurtigt men att man tänker på om man är ordentligt utvilad. Många är stressande inför julen vilket syns körningen. Många kanske inte heller är vana vid att köra längre sträckor utan är något som bara sker ett par gånger om året. Då måste man kompensera detta på något sätt så ta raster, säger hon.

Trafikverket har drygt 800 väderstationer över hela landet och uppdaterar sin hemsida dygnet runt. Här finns information om både temperaturer och nederbörd och möjlighet att planera sin körsträcka.

– En sak som kan vara viktig att tänka på är att väglagen kan skilja på 500 meter. Där det nyss var grus kan det plötsligt vara en isfläck och det kan gå blixtsnabbt. Ha detta i åtanke och håll hastigheten för att undvika olyckor, säger hon.

Förrädiskt underlag

Svarthalka syns inte och är vanligast i skuggiga skogsområden, under broar och där det finns öppet vatten längst med vägen. Den kommer när det är dimma och strax över nollan.

ANNONS

– Här gäller det att minska farten, ratta varligt och gasa och bromsa mjukt, säger hon.

Skulle olyckan trots allt vara framme finns ett misstag som många gör.

– Sitt inte kvar i bilen när du ringer bärgaren. Varje år ser vi en rad allvarliga olyckor där trafikanter blir påkörda bakifrån. Sätt ut varningstriangeln och håll dig utanför bilen, säger hon.

Enligt Trafikverket beräknas trafiken öka redan under fredagen från klockan elva och pågå fram till 18-tiden på kvällen. Lördagen ser likadan ut.

Vid en trafikolycka

Både polis och räddningstjänsten är smärtsamt medvetna om den kommande trafikhelgen. Mats Johansson på Mitt Bohuslän påminner om vikten att stanna och hjälpa vid en olycka - inte bara larma.

– Jag förstår att det kan kännas obehagligt att gå fram till en olycksplats men den hjälpen kan vara livsavgörande. Man bör inte bara passera, säger han.

Han understryker dock att exempelvis ge sig ut till fots på en motorväg är förenat med livsfara.

– Det är viktigt att man sätter på varningsblinkers och upp med varningstriangeln. Även att i möjligaste mån ställa sig så långt ut i kanten som möjligt med bilen. Var uppmärksam och tänk på din egen säkerhet och ta gärna på den gula varselvästen, säger han.

ANNONS

Varna, lämna, larma!

Om du får motorstopp, punktering eller annat finns tre initiala saker att tänka på:

Varna – sätt på varningsblinkers och ställ ut varningstriangel.

Lämna – bilen och vägen.

Larma – ring bilbärgare.

Vid fara för liv, ring alltid 112.

Källa: Trafikverket

ANNONS