Föreläsaren: Vi vuxna bär ansvaret

Christina Stielli, föreläsare inom sociala medier, ger en känga åt vuxenvärlden. – Vi måste ta vårt ansvar på en ny arena! säger hon.

ANNONS
|

Christina Stielli föreläser om sociala medier för barn och unga. I våras träffade hon ungdomar på Uddevalla gymnasieskola. Inte heller hon blir förvånad när hon hör talas om att en fest spårade ur efter delning på nätet.

– Sånt berättar unga ofta om. Den ofattbara hastigheten när det gäller hur information sprids, säger hon.

Enligt Christina måste vuxna börja ta sitt ansvar. Inte minst för att unga människor både är mer riskbenägna och har svårare att se konsekvenserna av sitt handlande. Att sätta sociala medier i händerna på ungdomar är därför förenat med stora risker.

– De kan inte förstå vilka konsekvenser en nätpublicering kan få. Den kunskapen måste vi vuxna sprida. Vi måste sätta oss in i hur de sociala medierna fungerar. Exempelvis lära våra barn att ingenting som du lägger ut på nätet är privat, säger hon.

ANNONS

När det gäller festen som urartade i Uddevalla vill Christina skicka med en fråga till Uddevalla kommun.

– När så många unga tycks driva omkring och plötsligt kan dyka upp på en fest. Finns det då tillräckligt med fritidsgårdar och aktiviteter för dem att ägna sig åt, undrar hon.

ANNONS