Företagare startar egen cancerfond

Tragiska dödsfall i familjen fick företagaren Hans Janson att starta en egen fond för cancerforskning. Målet är att samla in en miljon under våren.

ANNONS
|

–Det var min idé att starta fonden Bohusfonden mot cancer, säger Hans Janson. Min bror dog i cancer och när sedan min sambos syster också drabbades kände jag att jag ville göra något.

Han pratade med ett par av sina vänner, även de företagare, Lars-Erik Larsson, ägare till hotell Bohusgården från Uddevalla och Rolf Bergstedt, tidigare ägare till Sannäs räkor, från Grebbestad.

–När de direkt sa att de var med så var det bara att köra, säger Hans Jansson.

Grundplåten satte han själv in med 100000 kronor. Nu har de lyckats få in 618000 kronor och under våren tror Hans Janson att miljonen ska vara nådd.

ANNONS

Tanken först var att skänka pengarna till Cancerfonden, men när Hans Janson fick se att inte allt gick till forskningen, utan till en stor del för omkostnader, då blev beslutet i stället att starta en egen fond.

–Den är godkänd av länsstyrelsen och vartenda öre ska gå till forskning. Är det omkostnader så lägger vi de pengarna själva, säger han.

Gruppen har inlett samarbete med Tanums Sparbank, bland annat för att arrangera ett föredrag om leukemi på biografen i Grebbestad. Nu planeras även ett föredrag på Bohusgården i Uddevalla, där en läkare från Sahlgrenska sjukhuset ska komma och berätta om forskning och cancervård.

–Vårt mål är att hitta ett forskarlag i Sverige, där vi kan gå in med direkt stöd. Vi vill se resultat och kommer att se till att pengarna kommer rätt.

Hans Janson säger att han under sitt företagande haft förmånen att tjäna pengar och att han nu ser en chans att kunna göra skillnad.

–Om man haft lite tur i livet, vilket inte alla har, så menar jag att man kan försöka hjälpa till med något bra. Det känns oerhört bra att skänka pengar till det här. I dag känns det som det är så många som drabbas av cancer och kan vår insamling hjälpa till att hitta några lösningar, så känns det fantastiskt. Då måste man göra det.

ANNONS
ANNONS