Föroreningar kan stoppa Sundbergsbygget

Uddevallahem köpte Sundbergstomten trots att man vet att den troligen är förorenad. När kommunens köp av tomten nästan gick igenom 2013 fanns en klausul som gjorde tidigare ägaren Erik Hemberg ansvarig för sanering. Men när affären slutligen gjordes 2015 så var klausulen omvänd – och Uddevallahem ansvarigt. Nu kan det bli hyresgästerna som flyttar in i bostäderna som får stå för kostnaden.

ANNONS
|

– Jag ser inga som helst problem med det, säger Thomas Aebeloe, Uddevallahems vd, trots att arbetet med att bygga bostäder på Sundbergstomten stoppats av Uddevalla kommun.

I september var det glada miner och muntra tongångar när Uddevallahem och vd:n Thomas Aebeloe kallade till presskonferens tillsammans med fastighetsägaren Erik Hemberg för att offentliggöra affären mellan dem.

Tomten har setts som en skamfläck i centrala Uddevalla, och har sedan en brand för 25 år sedan varit en stor grusplan. Ägarna har avlöst varandra, bland annat har kommunen ägt en del av tomten. Men för drygt tio år sedan köptes tomten av fastighetsägaren Erik Hemberg, som planerade att bygga bostäder där. Men tomten användes istället som parkering. Parkeringen visade sig vara olaglig eftersom den saknade bygglov och Hemberg dessutom hade tagit betalt på den del av marken som tillhörde Uddevalla kommun.

ANNONS

Istället sökte, och fick, fastighetsägaren bygglov i flera omgångar för bostäder. Några sådana blev det aldrig och 2013 var Uddevalla kommun ytterst nära att själv köpa tillbaka tomten för att bygga där. Köpekontraktet var påskrivet av fastighetsägaren och väntade bara på en signatur från Uddevalla kommun.

Men redan då höjde miljö- och stadsbyggnadskontoret ett varnande finger att Sundbergstomten kunde vara förorenad eftersom det legat en kemtvätt där tidigare. Uddevalla kommun krävde därför att få med en klausul i köpekontraktet där Hemberg i så fall skulle stå för eventuella kostnader för sanering om marken visade sig vara förorenad.

Läs mer: Bygget stoppades akut

– I vårt avtal hade vi tuffa förhandlingar om föroreningar. Så jag har full förståelse för om myntet trillade ner på andra sidan nu, minns det före detta kommunalrådet Henrik Sundström (M) som själv var delaktig i förhandlingarna.

Kommunen köpte dock aldrig tomten, eftersom priset på nära 29 miljoner ansågs vara för högt.

– Flera ledamöter och partier fick lite gelé i knäna efter att den mediala debatten blev lite ofördelaktig. Andra ledamöter hade en något skev bild av vad värdet egentligen skulle vara, förklarar Sundström.

Kommunen försökte förhandla ner priset, men någon affär gjordes aldrig.

Men idag ägs alltså tomten av det kommunala bostadsbolaget efter att köpet gick igenom i september. Mycket liknar det kontrakt kommunen var på vippen att skriva på men med en viktig skillnad: klausulen om att säljaren betalar saneringen vid en eventuell förorening är borta.

ANNONS

– Hade vi vetat att det kan vara sådana föroreningar i marken hade vi inte gett tillstånd och bygglov ens till tidigare ägaren, säger Mikael Wennergren, bygglovschef.

Uddevallahem har i stället en klausul som säger att den före detta ägaren inte har något ansvar för föroreningar som uppstått innan han köpte den.

– Säljaren friskrivs inte från ansvar. Vi har istället definierat hans ansvar i en klausul. Men det som har hänt på tomten innan han köpte den är inte hans ansvar. Det finns ingen rimlighet i att han ansvarar för vad tidigare ägare kan ha ställt till med. Skulle han ha borgat för att inga föroreningar finns i marken sedan krigstiden hade vi aldrig landat affären, säger Thomas Aebeloe.

Om marken visar sig vara förorenad på grund av utsläpp från en kemtvätt, saknar Uddevallahem skyddsnät rent ekonomiskt.

Läs mer: En sanering kan kosta flera miljoner

– Vi har räknat med att lägga tre miljoner på schaktning av marken och deponikostnader. Vi ska gräva för att gjuta en bottenplatta. Skulle det visa sig att marken är mer förorenad kan det här bli ett finansiellt bakslag för oss. Men då vidtar en annan juridisk prövning om vem som äger ansvaret för saneringen av kemtvätten. Utgången för en sådan process är inte given. Vi har gjort en risk- och affärsmässig bedömning - vi vet om att marken är förorenad, men fördelarna överväger nackdelarna

ANNONS

Vem får betala i så fall?

– Ja, vi har ju inte hyressatt kåken än så hyresgästerna kommer att få vara med och betala. Jag vill vara tydlig och säga att det är projektet som tar kostnaden för det, inte våra befintliga kunder. Utan alltså de hyresgäster som flyttar in.

Just nu står grävningar på marken helt still, eftersom den ska undersökas efter föroreningar. Efter jul- och nyårshelger ska prover tas. Det är oklart hur lång tid provtagningar och svar, samt arkeologiska undersökningar tar, men Thomas Aebeloe ser inga förseningar i sikte.

Bohusläningen har utan framgång sökt Erik Hemberg.

ANNONS