USA. Lise-Lott Fjell, Birgitta Johansson, Erica Strand, Lena-Maria Vinberg och Katarina Eklöf deltog i konferensen i Washington DC.
USA. Lise-Lott Fjell, Birgitta Johansson, Erica Strand, Lena-Maria Vinberg och Katarina Eklöf deltog i konferensen i Washington DC.

Förskolepersonal på kongress

500 personer från 40 länder samlades i Washington. I centrum stod barns lärande. Sverige representerades av anställda inom Uddevallas kommunala förskola. …– Barns hälsa och de ökande klyftorna i samhället var återkommande teman, säger Lena-Maria Vinberg, förskolechef i Uddevalla.

ANNONS
|

Under sex dagar anordnades i slutet av junli anordnade organisationen OMEP, en världsorganisation för små barns villkor och utbildning, en konferens om hållbar utveckling i Washington i USA. Uddevalla representerades av en delegation från förskoleverksamheten, med chefen Lena-Maria Vinberg i spetsen.

– Man får helt andra perspektiv genom att se och lära från andra länders förutsättningar och förväntningar. Där har vi tagit med oss väldigt mycket generellt, andras perspektiv på vår verksamhet, säger hon och fortsätter:

– Vi ville se hur man jobbar med uteverksamheter och lekens betydelse. Där fick vi många tankar som vi nus ska diskutera; om arkitektur, inne- och ute, och var gränsen går.

ANNONS

Sammanlagt reste fem personer från Uddevallas förskoleverksamhet. Förskolelärararna Lise-Lotte Fjell och Erica Strand höll själva ett seminarium på konferensen. Ämnet var "barns lärprocesser kring hållbar utveckling, naturvetenskap och teknik".

– Seminariet gick bra. Vi har fått så mycket kunskap med oss hem, allt ifrån hur olika förutsättningarna är i världen för att bedriva förskola till praktiska tips om utelärande och använda material på nya sätt. Vi har också fått många nya kontakter i förskolevärlden, säger Lise-Lott Fjell.

Under hösten kommer förvaltningen att utvärdera och analysera lärdomarna från världskonferensen innan den presenteras i sin helhet.

ANNONS