Enda platsen. Förstudien utgår från att ett nytt kulturhus kan byggas invid Bohusläns museum, och utreder bara denna enda placering.
Enda platsen. Förstudien utgår från att ett nytt kulturhus kan byggas invid Bohusläns museum, och utreder bara denna enda placering.

Förstudien om nytt kulturhus startar nu

Nu startar arbetet med en förstudie till det nya planerade kulturhuset i centrum.

ANNONS
|

Drömmen om ett kulturhus har funnits i Uddevalla i mer än tio år. I augusti i fjol togs så ett viktigt steg när entreprenören Per Arwidsson tillsammans med kommunens företrädare presenterade planer på ett kulturhus i kombination med hotell- och kongressanläggning.

En första kommersiell tidig studie har gjorts av Arwidssons företag Granen fastighetsutveckling. Kommunen och Västra Götalandsregionen har haft en workshop för att definiera sina krav på förstudien.

Nu väntas kommunstyrelsen godkänna direktiven och arbetet kan dra igång. Förstudien ska framför allt svara på vad det nya bygget ska innehålla, liksom en tidsplan och den beräknade kostnaden.

Huvudinriktningen gäller kulturhuset, även om delarna hotell och kongress också ingår i studien.

ANNONS

Basverksamhet planeras vara kulturskolan, biblioteket och teater. Dessutom finns idéer om konsertscener, biograf för ett utbud framför allt av smala filmer samt livesändningar av konserter från världens stora scener, utomhusscen och olika former av restaurang och café.

– Vi har ju också många kulturföreningar, och ett stort behov av scener för att kunna ta emot föreställningar, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande, Evy Gahnström (V).

Hon är fortsatt mycket positiv till satsningen.

– För Uddevalla kommer det att betyda jättemycket. Dels har vi pratat om ett kulturhus länge och dels kommer det att ytterligare förstärka centrum, säger hon.

Förstudien pekar ut en enda tänkbar placering, vid Bohusläns museum. Tanken är att samordna exempelvis entréerna till en enhet.

Skredrisken i området bör inte utgöra ett problem och det finns inga förslag på alternativ, enligt Gahnström.

– Vi måste ändå göra förstärkningar och då får vi förstärka så att det håller. Det är ett prioriterat område.

Förstudien beräknas vara klar i mitten av juni. Budgeten ligger på en miljon kronor som betalas av Granen fastighetsutveckling AB om bygget genomförs. Om inte beslut om investering tas inom två år blir det i stället Uddevalla kommun som betalar förstudien.

ANNONS