Fel stöd till missbrukare

En psykiskt sjuk missbrukare fick inte tillräckligt med stöd och avvisades från sin bostad. Nu kommer kritiken från IVO. – Vi tar till oss och ska se över detta, säger Elving Andersson (C).

ANNONS
|

I september kom det in ett klagomål gällande socialtjänsten i Uddevalla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Anmälaren tyckte att socialtjänsten brustit i sin hantering av en psykiskt sjuk missbrukare.

Dels hade missbrukaren, vid upprepade tillfällen, utestängts från sitt boende med särskild service. Och dels hade nämnden, trots anmälningar om alkohol- och narkotikamissbruk, inte vidtagit åtgärder enligt lagen om vård av missbrukare, LVM.

Nämnden, å sin sida, menar att personens missbruk medfört så allvarliga störningar att det, av hänsyn till grannar och verksamhet, varit nödvändigt att avskilja hen från bostaden. Samt att personen, vid de här tillfällena, har erbjudits ett alternativt boende.

ANNONS

När det gäller stödet till personen konstaterar nämnden att det inte finns skäl för åtgärder enligt LVM. Men att man istället erbjudit personen annat stöd.

IVO går dock på anmälarens linje och ger socialnämnden kritik. För det första är det, enligt IVO, ett brott mot Jordabalken att som kommun eller annan hyresvärd ”...förhindra en hyresgäst att nyttja sin lägenhet så länge hyresförhållande råder”. För det andra ser man brister i nämndens sätt att hjälpa personen.

För trots att man känt till personens omfattande drogmissbruk och försämrade hälsa har nämnden inte utrett vilken vård som är lämplig. IVO kan inte heller se att man försökt att motivera personen att tacka ja till det stöd som erbjudits.

Elving Andersson (C) är ordförande för socialnämnden. Han säger först att han inte kan kommentera enskilda ärenden men ger, när han får höra om vilket fall det gäller, följande kommentar:

– Situationen, då man känner att man måste avhysa en person från en bostad, är självklart besvärlig. Men ibland måste man göra det, av hänsyn till grannar. Det viktiga då är att erbjuda ett annat tillfälligt boende. Och det har vi gjort.

– Sedan, när det gäller det här med utredning och tvångsomhändertagande enligt LVM så har vår förvaltning gjort en annan bedömning än IVO. Man har helt enkelt tyckt att man kunnat hjälpa den här personen i den boendeform som man har valt.

ANNONS

Men nu har ni trots allt fått kritik. Så vad händer nu?

– Vi tar till oss av IVO:s påpekande och kritik och ser över ärendet, säger Elving Andersson.

ANNONS