Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_DSC0048
NYTÄNDNING. – Vi har jobbat mycket med detta, det är bra att man kan skapa nytändningar för fotoklubbarna, säger Christer Johansson.

Fest för fotofantaster i alla åldrar

Internationell utställning och svensk stortävling. På lördag öppnas utställningens dörrar på Bohusläns museum för allmänheten, när Riksförbundet för svensk fotografi ställer ut.

– Vi har fått in cirka 3400 bilder och det är ungefär 200 som ställs ut så det är verkligen det bästa av kalaset som ställs ut rent bildmässigt, berättar Christer Johansson som är aktiv medlem i ABF fotoklubb.

På lördag öppnas utställningen för allmänheten och vinnare kommer att koras i sex olika kategorier i klasserna digitalt och analogt.

Fotografierna spänner från miljöbilder till personporträtt men det mesta däremellan finns representerat.

Fotoklubbarna precis som majoriteten av Sveriges föreningsliv har svårt att få nya medlemmar men Christer Johansson tycker sig se en positiv trend.

– Det kommer in fler kvinnor och det börjar väga mer jämt nu, det kan man se på utställningen där fler tjejer är med, säger han.

– I dag är det så enkelt att fotografera, det finns bilder överallt och man kan ju fota med mobilen, det är positivt för det finns ju många som aldrig skulle ha köpt en kamera, fortsätter han.

Att mobilkamerorna skulle innebära döden för klassisk fotografering är inget som Christer Johansson håller med om.

– Jag tror det är precis tvärtom, säger han bestämt.

Utställningen är öppen både lördag och söndag, utöver högklassiga fotografier så kan besökare förvänta sig föreläsningar av journalisten Agneta Riddar och miljövetaren Stefan Edman.

– Vi har jobbat mycket med detta, det är bra att man kan skapa nytändningar för fotoklubbarna, säger Christer Johansson.

MEST LÄST