(arkivbild)
(arkivbild)

Fest urartade efter nätdelning

Den lugna tv-spelskvällen förvandlades snabbt till en vild fest med polisingripande. – Så kan det gå när information sprids blixtsnabbt på sociala medier, säger polisen Göran Gustavsson och manar till försiktighet på nätet.

ANNONS
|

Nyligen hade vi en notering om en fest som urartade i centrala Uddevalla.

Polis fick tillkallas när upp emot 100 ungdomar samlades i och utanför en lägenhet i fastighetsbolaget Stenabs ägo.

– Vad jag förstår så började det hela med att hyresgästen hade bjudit hem några kompisar för att spela tv-spel. Någon nämnde detta på nätet och sedan spred sig informationen i en rasande fart, säger Annika Lindsta.

Vid halvtiotiden kallades polis till platsen. Såväl lägenhetsinnehavaren som grannar upplevde då situationen som hotfull.

Enligt uppgift var det både alkohol och andra droger i omlopp och polisen fick ägna flera timmar åt avhysning.

ANNONS

– Vi vill inte kasta någon skugga på vår hyresgäst. Det här var inget man kunde förutse. Samtidigt känns det viktigt att berätta hur det kan gå när man lägger ut information på sociala medier som facebook och instagram, säger Annika Lindsta.

Att uppgifter om föräldrafria fester har en tendens att sprida sig bland unga är ingen ny företeelse.

Det poängterar både Göran Gustavsson och Ulrika Engelbrektsson, som både kommer i kontakt med ungdomar i sina jobb. Göran är förundersökningsledare vid Uddevallapolisen. Ulrika är samordnare för Drogfri ungdom inom skolan.

– Så har det varit i alla tider. Ryktet om en fest sprider sig och plötsligt kan det dyka upp en massa folk som man varken känner eller vill bjuda in.

Skillnaden i dag är att informationstekniken gör att man så snabbt kan tappa kontrollen över den information man lägger upp, säger Göran och skickar med ett par handfasta tips till dagens unga:

– Se alltid till att ha någon vuxen att ringa om saker och ting är på väg att urarta. Och tveka inte att ringa till oss på polisen, säger han.

Även Ulrika Engelbrektsson brukar diskutera de sociala mediernas risker i sitt förebyggande arbete med Uddevallas unga.

– Vi talar ofta om vikten av att tänka på vad man skriver och hur man skriver det. Ska man till exempel ha en fest är det förstås bättre att rikta informationen till dem man vill bjuda och inte skriva ut tid och plats i ett öppet forum, säger Ulrika Engelbrektsson.

ANNONS

LÄS MER: Trygga vänner receptet när festen ballar ur

Föreläsaren tycker att vuxna bär ansvaret

Ledare: Internet kan inte vara föräldrafritt

Har du egna erfarenheter av liknande händelser. Hör av dig till vår reporter Kajsa Wedberg

På telefon: 0522-99 248

På mejl: kajsa.wedberg@bohuslaningen.se

På Twitter: @kajsawedbergBHN

På Facebook: https://www.facebook.com/kajsa.wedberg.3

ANNONS