Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Fibernätet ligger nere i Uddevalla

Den som är ansluten till Uddevalla energis fibernät, hade inget internet under stora delar av tisdagen. Totalt drabbades 5 914 kunder i kommunen.

Under tisdagsförmiddagen började samtalen strömma in till Uddevalla energi. Då märkte folk att de inte kunde använda internet.

- Vi har haft en del samtal om det. Vad vi vet ska det vara åtgärdat någon gång efter klockan tolv, säger bolaget i en kommentar till Bohusläningen.

Vid 14-tiden fanns dock fortfarande inget internet hos fiberanslutna via Uddevalla energi. Inte en dryg timme senare heller.

LÄS OCKSÅ: Tusentals svenskar drabbade

Enligt Uddevalla energi är det ett omfattande fel i leverantörens utrustning. Företaget Zitius står för leveransen och det är deras utrustning i Stockholm som drabbats av problem som märks hela vägen till Västkusten och Uddevalla.

"Det påverkar möjligheten att leverera tjänster", skriver Uddevalla energi på sin hemsida.

Enligt Uddevalla energi arbetar Stockholmsföretaget med att åtgärda problemet snarast.

Men vid 13-tiden meddelade företaget att de fortfarande inte har åtgärdat felet, och att man inte är "slutgiltigt klara".

I Uddevalla berörs 5 914 kunder.

– Zitius hemsida för driftinformation har ju inte gått att komma in på heller. Den har varit otillgänglig hela dagen. Det har varit väldigt svårt för oss kunder att få någon information om detta, säger en kund i en kommentar till Bohusläningen.

Men strax innan klockan 16 på eftermiddagen uppdaterade Uddevalla energi som hemsida med driftinformation om fibernätet. Enligt leverantören Zitius ska felet ha lagats.

"Företaget arbetar med att säkra samtliga funktioner", skriver elbolaget på sin hemsida.

Har man fortfarande problem, uppmanas man att ta kontakt på egen hand med sin tjänsteleverantör.

Omkring 20 000 av Bredbandsbolaget kunder i hela Mellansverige kan just nu inte koppla upp sig på internet. Det beror på ett tekniskt fel på fibernätet som Bredbandsbolaget hyr in sig på. Fler kunder till andra operatörer kan vara drabbade. Problemen har pågått sedan i natt och fortsatt hela förmiddagen.

- Hur många kunder som påverkas hos andra operatörer kan jag inte svara på men för vår del är det runt 20 000 kunder. Problemet är inte knutet till Bredbandsbolaget specifikt men vi felsöker för fullt och jobbar hårt med detta, säger Niclas Bergervik på Bredbandsbolagets presstjänst.

Störningarna beror på ett driftfel i en central router hos nätägaren Zitius. Många kunder i södra Sverige, Mellansverige och Stockholmsområdet är drabbade.

- Tekniker jobbar febrilt just nu, självklart är detta prioriterat för oss. Prognosen som jag hörde nyss var att det ska vara åtgärdat vid 12-13-tiden, säger Anna Lyckner, presskontakt på Zitius.

Samtidigt jobbar Zitius löpande med att flytta över trafik till andra fungerande förbindelser.

MEST LÄST