Det blev dessbättre bara ytliga skador när en ur besättningen fick en kil i huvudet då båten skulle mastas av på lördagen.
Det blev dessbättre bara ytliga skador när en ur besättningen fick en kil i huvudet då båten skulle mastas av på lördagen.

Fick kil i huvudet när T/S Britta riggades av

En ur besättningen fick en kil i huvudet under lördagen när toppmasten på skolfartyget T/S Britta riggades av.

ANNONS
|

– Ambulans kallades till platsen. Det hela gick bra men det såg otäckt ut. Han klarade sig med ytliga skador, säger Johan Lundgren, ordförande i Uddevalla skolfartygs stiftelse.

Styrelsen har efter olyckan haft ett extra möte om användning och hantering av all säkerhetsutrustning.

T/S Britta, som ligger vid Thulekajen i Uddevalla, ska genomgå en grundlig renovering inför 20-års jubileum nästa år.

Under lördagen påbörjades arbetet med att rigga av henne. Tio-tolv personer befann sig på fartyget när olyckan inträffade.

– Vi går nu in i ett jätteprojekt runt Britta, flera master ska av och sedan ska hon läggas på ett varv och renoveras. Vi lägger runt 600-700 000 på renoveringen, säger Johan Lundgren.

ANNONS

Britta byggdes på Hälleviksstrands varv på Orust 1956, i syfte att fiska långa i Nordatlanten. Britta är numera ett tvåmastat galeasriggat skolfartyg.

Hon är en modern segelskuta, som med ideella insatser gör seglingar med alla som är intresserade av marin utbildning och verksamhet; ungdomar, skolklasser, företag, konfirmander och grupper.

Under däck finns kojplatser för drygt 30 personer.

ANNONS