Prisade strandstädare. Lilian Althén, Ingela Stinasdotter, Jan Nilsson, Östen Nihlén, Barbro Knutsson. På bilden saknas Stefan vad der Heiden.
Prisade strandstädare. Lilian Althén, Ingela Stinasdotter, Jan Nilsson, Östen Nihlén, Barbro Knutsson. På bilden saknas Stefan vad der Heiden.

Fin belöning efter fem års arbete

Föreningen Strandstädarna får, efter fem års arbete med att städa Bohusläns vikar, Thordénstiftelsens Bohuspris för sitt arbete. Det sker nästan samtidigt som Hav- och vatten­myndigheten storsatsar på kuststädning.

ANNONS
|

Fokuset på skräpet som flyter iland utmed Bohuslän är extra stort just nu. Det unika med Strandstädarna är att de jobbar ute på öar i första hand, vilket kräver lastbåt.

Strandstädarna bildades på initiativ av Stefan van der Heiden och Anett Persson 2011. Styrelsen, eller kärntruppen, består av sex personer ifrån södra Bohuslän. De lägger ner mycket tid på att städa vikar och stränder från Åstol i söder till Gåsö i norra Bohuslän. De anlitar emellanåt också skolungdom och andra intresserade som vill hjälpa till.

– Bohusläns skärgård är rankad som en av de vackraste i världen, men den är också illa utsatt av allt skräp som flyter i land här, konstaterar Östen Nihlén som är kapten ombord på föreningens båt när vi åker med ut från Mossholmen på Tjörn till Södra Åstol.

ANNONS

Båten – en Madera Ribs på sex ton, 40 fot lång och med två 250 hästkrafter starka utombordare – kan vid behov lasta nio ton skräp. Och musklerna behövs. Bara under den här sommarsäsongen fram till 18 september hade den fraktat 56 personer som varit med ute och städat öar. De har samlat ihop 1 005 säckar med skräp, 521 meter grov tross, 58 liter olja, 72 meter plaströr, 261 liter glaskross, 441 25-litersdunkar och mycket, mycket mer.

– Vi har samlat in 30 ton skräp i år, säger Lilian Althén från Ödsmål.

Den stora boven i dramat är nog handelssjöfarten, menar sällskapet och syftar på att man bara i år plockat upp 521 meter grov tross.

– Men strömmarna leder skräp hit från hela Europa och hur detta ska sluta kan man ju undra. Vi jobbar i motvind. Men vi hoppas så klart på att fler kommuner hör av sig till oss så vi kan bilda fler små organisationer utmed kusten. Det blir för hårt för oss att segla från Tjörn upp till norra Bohuslän, säger Östen Nihlén.

Hur finansierar ni verksamheten?

ANNONS

– Vi har stöd av Orust och Tjörns kommunförvaltningar som tar emot skräpet vi seglar i land. Sedan finns sponsorer som tycker att vårt arbete är bra. Även en del privatpersoner stöttar oss. Men vi är ute så mycket att för att tillhöra kärntruppen här måste man nästan vara pensionär, säger han.

– Och det underlättar ju om man tycker om att vara på havet.

Och så var det ju det här med båten då, som är en förutsättning för att det ska fungera att köra i land med 30-40 ton skräp varje säsong.

– Vi gick till en bank och fick ett blancolån, som var en slags sponsring för oss. Båten hittade vi på nätet för ganska mycket pengar. Men det är ju en snabbgående lastbåt och när vi fick höra att den en gång varit tagen i beslag från knarksmugglare blev det spännande, berättar Nihlén.

En gång var den sex ton tunga båten utrustad med fyra motorer som gav 1 400 hästkrafter och hade lastkran.

Strandstädarna köpte den emellertid av en privatperson.

Bohuspriset är på 296 342 kronor, vilket ska motsvara en krona per invånare i landskapet Bohuslän. Det delas ut av landshövdingen Lars Bäckström under Bohusbienalen i Uddevalla 20 oktober.

ANNONS

Fakta: Ovanliga strandstädarfynd

En stor cylinder vid Tjörnkalv ledde till Marinen stängde av både båttrafiken och luftrummet, för att spränga cylinder som var en fosforgranat.

En stor gasflaska fylld med grädde

En felfri frysbox som låg i en vik på Hermanö

Lastbilshjul på fälg

Brandsläckare

En 6 meter grov ankarkätting

Kompressor

En kemtoa

ANNONS