Engagerad. Lärarnas engagemang, ekonomiska bidrag från skolan och bra förebilder bland tidigare elever – det tror Eva Hartmann är orsakerna bakom det ökade intresset för företagande i Uddevalla.
Engagerad. Lärarnas engagemang, ekonomiska bidrag från skolan och bra förebilder bland tidigare elever – det tror Eva Hartmann är orsakerna bakom det ökade intresset för företagande i Uddevalla.

Fler gymnasieelever vill driva företag

Intresset för att driva företag har ökat stort bland Uddevallas gymnasieelever. Det visar siffror från organisationen Ung företagsamhet.

ANNONS
|

För gymnasieelever som vill pröva på hur det är att driva ett företag, kan man starta ett så kallat UF-företag genom organisationen Ung företagsamhet. Bland eleverna inom Uddevalla gymnasieskola har antalet elever som driver UF-företag tredubblats jämfört med för sex år sedan.

Det här läsåret driver 274 elever tillsammans totalt 90 företag inom de kommunala gymnasierna i Uddevalla.

– Det är ju många gånger ett annorlunda sätt att undervisa på, men skolledarna har visat att det är viktigt och de har stöttat lärarna i det här arbetet. Det är a och o på lång sikt, säger Sussanna Wallin, regionchef på Ung företagsamhet i Fyrbodal.

ANNONS

Eva Hartmann undervisar i entreprenörskap inom Uddevalla gymnasieskola, och hon tror att det ökade intresset beror på flera saker. Dels att det finns många engagerade lärare som brinner för frågan, att skolan bidrar ekonomiskt med transporter, registreringsavgifter med mera, och att elever från Uddevalla lyckats bra i de tävlingar som Ung företagsamhet anordnar varje år.

– Det har funnits många bra förebilder, det är flera elever från Uddevalla som har lyckats väldigt bra. Det ger ringar på vattnet, säger Eva Hartmann.

Fakta: UF-företag

Organisationen Ung företagsamhet har sedan 1980 erbjudit gymnasieelever möjligheten att pröva hur det är att driva ett företag. Eleverna får göra allt som ingår i att driva ett företag – utveckla en affärsidé, en affärsplan, göra upp budget och redovisa resultat.

Ett UF-företag är enbart registrerat hos organisationen Ung företagsamhet, och räknas inte som ett företag i juridisk mening.

Källa: Ung företagsamhet, Skatteverket

ANNONS