Fler lockas av brädspelsvärlden

Brädspelsbutiken ligger inklämd, nästan lite osynlig bredvid sushistället. Maria och Loke Olsson köpte butiken i somras, då hade den varit stängd i över en månad. Men de ser en uppåtgående trend.

ANNONS
|

– Vi vill att fler ska våga släppa sina tv-spel och umgås, säger Loke Olsson. Zombies, hjärtan och kulor. Fällor som du måste akta dig för på vägen. Du har tre liv och ska döda 25 zombies för att sedan ta dig till helikopterplattformen. Då vinner du. Ett brädspel med strategisk tänkande där det går ut på att slå dina motståndare rejält. Stänga in de med massa zombies, ge din motståndare ett "Fear" kort så att hen får stå över nästa gång. Loke Olsson tar sin spelare och går in i mål. Rakt framför näsan på alla andra. Två steg i från att vinna.

ANNONS

Loke, Maria Olsson och kompisen Victor Erlandsson sitter och spelar. Jargongen talar för att de alla känner varandra väl då mellan gnabbet och hinder som slängs ut för att förstöra för motspelaren pratas och skrattas om alldagliga saker. Detta gör att stämningen i den lilla butiken är hemtrevlig. I rummen bakom affären står bord och stolar uppställda. Det är här de brukar ha sina evenemangskvällar. På fredagar har de FNM, Friday Night Magic, ett av världens populäraste kortspel. Varannan onsdag kör de brädspelskvällar. – Det är väl det populäraste spelet skulle jag vilja säga, men man märker att brädspelen är på väg upp. Jag själv föredrar brädspel och det brukar som mest komma runt 20 personer för att spela, säger Loke Olsson.

Lokes intresse för spel har funnits sedan barnsben. Han själv kommer ihåg när Magic kom till Sverige. Det var det enda han spelade. – Det jag älskar är det sociala med också att man kommer in i en helt annan värld, säger han. Han och Maria träffade varandra i spelbutiken för fyra år sedan. Så när affären stängdes ner i somras kändes det som en självklarhet att köpa den. Och att kombinera arbete, intresse och kärleken på samma ställe går bra – Vi kompletterar varandra väldigt bra och det är få förunnat att få arbeta med sitt intresse. Jag har tur som får gå till jobbet varje dag med ett leende på läpparna, säger Loke Olsson. Maria håller med. – Jag vill få in mer brädspelande bland de som kommer hit, jag vill kunna sitta och spela med kunderna, säger Maria Olsson.

ANNONS

Till vintern kommer Loke ordna så att kunderna ska kunna testa på rollspel i butiken. Det kommer att ordnas några träffar för att folk ska kunna få prova spelet innan de köper det. – Detta kommer bli jätteroligt, Uddevalla är ju en rollspels- och lajvstad så jag tror det kommer bli populärt, säger Loke Olsson. Malin Hole på spelhobbyförbundet Sverok ser också en växande brädspelstrend. – Den växer sig stark överallt, små orter som stora. Det har det gjort de senaste tio åren. Men nu det senaste är det mycket föreningar som startas, säger hon. Hon tror även det beror på att små butiker försöker lyfta upp brädspelen igen och att flertal datorspel görs om till brädspel. – Det handlar oftast om multinördar, att de spelar dator men också möts och spelar tillsammans för gemenskapen, säger Malin Hole.

Just nu pågår världens största brädspelsmässa i Essen i Tyskland. Den besöks årligen av mer än 150 000 människor. Inför mässan släpps också många nya spel något som Maria och Loke försöker hålla koll på för inköp till butiken. För att locka fler folk att komma till butiken och spela ordnar de med olika spelkvällar. – Det viktiga är att folk vet att det är okej att komma och gå som man vill, vi har jätteroligt och alla är välkomna att titta förbi, säger Loke Olsson.

ANNONS

Loke och Marias tio topp brädspel Brädspel, strategispel och figurspel. Det är inte lätt att hålla koll i djungeln av alla olika regler och spel som finns. Brädspel, eller sällskapspel som det också kallas, avses för spel som har ett bräde eller spelplan. Brädspelstrenden har vuxit sig allt starkare de senaste tio åren och det märks främst på att fler spelföreningar startas upp och att försäljningen av sällskapsspel har ökat.

1. Talisman 2. Carcassonne 3. Risk 4. Munchkin 5. Mansion of Madness 6. Axis and Allies 7. Labyrinth 8. Cluedo 9. Zombies 10. Monopol

ANNONS