Flera fall av skadegörelse i natt – dörrar och fönsterrutor förstörda

Under natten till tisdagen skedde nya skadegörelser i Uddevalla. Den här gången drabbades Hovhultsskolan, Sandersdalsskolan och Fasseröds förskola samt två kyrkor.

ANNONS
|

Under hösten har Hovhultsskolan vid två tidigare tillfällen blivit utsatta för skadegörelser. Men den här gången blev skadorna större än tidigare.

Totalt slogs 31 fönsterrutor sönder på skolan under natten.

– Vi har ingen aning om vem som gjort detta eller varför vi har blivit utsatta. Det är väldigt tråkigt, för det här drabbar direkt eleverna. Nu svider det ordentligt i skolans budget, säger rektorn Marcus Uppström.

"Det är ledsamt"

Under dagen bedrev skolan sin verksamhet som vanligt, men eleverna fick inte gå ut och in på samma sätt innan rutorna lagades och det krossade glaset tagits bort.

– Det är krossat glas inomhus så det påverkar både hur vi får in och ut eleverna till skolan, säger Marcus Uppström.

ANNONS

– Det är ledsamt att det är någon som slår sönder fönsterrutor. Det är klart att det blir ansträngt för oss när någon slår sänder 31 rutor över en natt, säger han.

"Helt meningslöst"

Även Sandersdalsskolan drabbades av skadegörelse under natten. Skolan drabbades senast föregående natt, och nu var det alltså dags igen. Den här gången var det tre ytterdörrar och fem fönster som krossades

– Det är helt meningslöst och jag förstår inte syftet med skadegörelsen. Det är inte mycket kvar som är helt. Jag har polisanmält skadorna men mycket mer kan jag inte göra just nu. Det är full fokus på eleverna, säger rektor Pernilla Nielsen.

Även på Sandersdalsskolan gågick verksamheten som vanligt under dagen. Vid tiotiden hade man hunnit städa upp glassplittret från skadegörelsen och polisanmälan var gjord.

– Jag undrar om de som gör detta förstår hur mycket skadegörelsen påverkar eleverna i slutändan. Det här bekostas av skolans budget, det är inget kul alls i detta, säger hon.

Även Fasseröds förskola drabbades av skadegörelse under tisdagsnatten, samt Bävekyrkan och Bleketkyrkan.

– Samtliga fönster in mot gården är trasiga i Bleketkyrkan. Sju fönster är inslagna. Vi har glaskross i hela kyrksalen. Jag är orolig för hur orgeln ser ut om det är glassplitter mellan tangenterna, säger Karin Molander, fastighetsansvarig i Uddevalla pastorat.

ANNONS

Söker vittnesuppgifter

Plywoodskivor sattes upp över de trasiga rutorna i väntan på att de skulle repareras. På Bävekyrkan blev entrén sönderslagen. Karin Molander är bedrövad över det som hänt.

– Vi begriper inte varför den här meningslösa skadegörelsen fortsätter. Vi har ingen förklaring. Framförallt blir jag väldigt upprörd när man ger sig på förskolor och skolor, förstör för små barn, säger hon.

För polisen är skadegörelsen prioriterad och kommunpolis Tony Bengtsson säger att det finns uppgifter att jobba med, men än finns det ingen misstänkt.

– Vi jobbar stenhårt på det. Hypotesen just nu är att det är olika gärningsmän som inte hänger ihop med varandra, säger han.

Samtidigt är det för tidigt i utredningarna för att kunna säga något säkert. Och polisen tar tacksamt emot fler uppgifter från allmänheten.

– Vi är oerhört intresserade av vittnesiakttagelser, säger Tony Bengtsson.

ANNONS