Folkets hus renoveras för fullt

På Folkets hus i Uddevalla händer det grejer. Toalettgolv rivs bort, pelare skrapas rena och väggar målas om.

ANNONS
|

– Renoveringen har gjorts i etapper och nu är det foajén, garderoben och scenen som får en uppfräschning, säger Simone Olofsson, verksamhetschef på Folkets hus.

Simone har inspirerats av gamla bilder från Folkets hus vid renoveringen.

– Pelarna i foajén var träfärgade från början. Nu har vi skrapat bort den vita färgen som satt där nu för att plocka fram originalet. Egentligen var det så runt hela foajén men det blir nog för mörkt och dystert, säger Simone Olofsson.

Andra detaljer ska också bevaras. På väggen längst in i foajén hänger en tavla av Carsten Hvistendahl föreställande Uddevalla 1946 som hängt där sedan Folkets hus invigdes samma år. Även vägg-lamporna i foajén är original.

ANNONS

– Det är ju rätt nervöst varje gång de där lamporna ska bytas, säger Bengt Johansson, vaktmästare på Folkets hus.

Mycket av det gamla ska alltså bevaras men huset ska kännas fräschare. Senaste gången väggarna i A-salen (där scenen finns) målades var någon gång på 80-talet och det är läge för en förändring.

Även scenen ska få sig en omgång med penseln. Simone Olofsson tycker att de trasiga väggarna drar fokus från det som händer på scenen.

– Scenens väggar ska målas svarta. Nu har de fått någon konstig färg och delar av färgen har lossnat. Det bästa som kan hända är ju att vi lyckas trolla bort allt som ser slitet ut, säger Simone Olofsson.

ANNONS